Porrsurfade på jobbet - straffades med löneavdrag

NYHETER

En av kronofogdemyndighetens anställda surfade på porrsajter på internet över en timme per arbetsdag.

Det kostar den anställde fem dagars löneavdrag.

- Varning är lägsta straffet. Därefter kommer löneavdrag. Steg tre är uppsägning, säger Göran Gräslund som är personaldirektör på Riksskatteverket till Eskilstunakuriren.

Det var när Riksskatteverkets IT-avdelning gjorde en genomgång av virusvarningar som porrsurfandet upptäcktes. Någon på kontoret hade osedvanligt många markeringar om virusvarningar, något som förknippades med hemsidor med bilder. IT-avdelningen granskade därför användaren och upptäckte att den anställde på två veckor porrsurfat 15 timmar av arbetstiden.

Det ledde till en utredning som sedan skickades till Riksskatteverkets personalansvarsnämnd där det beslutades att den anställde skulle få 25 procent i avdrag av daglönen i fem arbetsdagar.

Fem liknande ärenden

Enligt Göran Gräslund är det inte första gången som någon av de anställda på Riksskatteverket får löneavdrag för att ha surfat på pornografiska sajter och enligt honom är verkets internetpolicy väl känd bland de anställda.

- Vi har haft fem liknande ärenden uppe i personalansvarsnämnden de senaste tolv månaderna.

Än har ingen blivit uppsagd på grund av porrsurfande men Göran Gräslund tror inte det är omöjligt att det skulle kunna hända.

- Jag vet inte om det skulle gå igenom, det har aldrig provats. Men kanske om det sker vid upprepade tillfällen.

Läs relaterade artiklar:

Susanna Vidlund

ARTIKELN HANDLAR OM