Sveriges Radio nobbar Berner

Styrelsen drar tillbaka förslaget

NYHETER

Expressen förre chefredaktör Joachim Berner får inte jobbet som vd för Sveriges Radio.

- Styrelsen har dragit tillbaka förslaget att tillsätta Berner, säger Witold Lanzenberg, ordförande i SRs journalistklubb till Dagens Media.

Ännu har inte styrelsen en ny kandidat till posten.

Dömdes för förtal

Joachim Berner, 40 år, har varit högste chef och ansvarig utgivare på tre av landets största medieföretag – Göteborgs - Posten, Dagens Nyheter och Expressen.

  Han har också hamnat i hetluften i sitt arbete som publicist. Nyligen dömdes han för att ha förtalat Gudrun Schyman under sin tid som ansvarig utgivare för Expressen.

Det i sin tur ledde till att när Berner var aktuell för vd-posten på Sveriges Radio, orsakade det upprörda känslor hos ett antal kända politiker, däribland kristdemokraternas partiledare Alf Svensson.

 - SR:s styrelse borde ta sitt förnuft till fånga och välja en person till verkställande direktör som åtminstone visar vilja att leva upp till tryckfrihetsgrundlagens och yttrandefrihetsgrundlagens bestämmelser lika väl som till de pressetiska kraven, sa han och fick medhåll från många andra håll.

Vd för reklambyrå

  Joachim Berners tid som chefredaktör och ansvarig utgivare för Expressen blev dock kortvarig. Efter åtta månader avgick han då han inte lyckats stoppa tidningens fallande upplaga.

  Sedan september förra året har han varit vd för reklambyrån Lowe Brindfors.

Susanna Vidlund