Treåring hölls fången i källare i en vecka

Kidnapparna krävde 1,5 miljon för hans frigivning

NYHETER

Under en matta dolde sig lönnrummet i källaren där den treårige pojken suttit fången i sju dagar. I måndags kväll slog den colombianska polisen till mot kidnapparna.

Det är nu över en vecka sedan Vitys Karanauskas, som har litauiska morföräldrar, försvann efter att ha åkt med den lokala skolbussen i sin hemstad Villavicencio.

Kidnappningen orsakade stora tidningsrubriker och demonstrationer över hela landet.

Mamman till Vitys bad kidnapparna genom olika media att säga till honom att det hela var en lek och att han inte skulle vara rädd.

Myndigheterna misstänkte till en början att pojken blivit tagen av högerextremister.

Kidnapparna krävde 170.000 dollar i lösensumma, men under veckan som gick fick polisen in så många tips från allmänheten att man till slut kunde slå till mot de fyra kidnapparna i Bogota.

- Vitys Karanauskas har hållits tillfånga av smågangsters, säger den nationella polischefen, Teodoro Campo till RCN television.

Vitys, som sedan frisläppningen genomgått en läkarundersökning, rapporteras må efter omständigheterna väl och hans familj är rörd till tårar.

- Först kände jag inte igen honom för han bar annorlunda kläder mot vad han brukar göra, men till slut förstod jag att det var min son när han började pussa och krama mig, säger Vitys mamma, Saule Karanauskas.

Colombia har det högsta antalet kidnappningsfall i världen. Förra året rövades fler än 380 barn bort. I de flesta uppklarade fall handlar det om kriminella gäng eller vänsterrebeller som försöker finansiera sina verksamheter genom att kräva höga lösensummor.

Josefine Swenson