Gåtan Saddam Hussein gäckar USA

Ryktet säger att han är på ryska ambassaden i Bagdad

NYHETER

USA har visserligen intagit Bagdad men ingen vet var Iraks president Saddam Hussein är.

Om han lever kan han fortfarande vara kvar i Bagdad, eventuellt i den ryska ambassaden.

Foto: AP
Rykten florerar men det är fortfarande oklart var Iraks president Saddam Hussein befinner sig just nu.

Många tror att Saddam Hussein fortfarande är kvar i landet och gömmer sig.

- Det ögonblick han lämnar Irak kan han inte återvända och komma tillbaka. Om han smiter så förlorar han ansiktet. Så frågan är om han stannar kvar för sin politiska överlevnad eller lämnar landet för sin egen överlevnad, säger Hans Zettermark som är säkerhetspolitisk analytiker vid Försvarshögskolan.

Rykten om ryska ambassaden

Det går rykten om att Saddam Hussein ska ha undgått ett massivt luftanfall och nu gömmer sig i den ryska ambassaden, något som enligt nyhetsbyrån AP i så fall ska röra sig om en hemlig överenskommelse mellan Washington och Moskva.

- Det här är typiska rykten som uppstår, säger Hans Zettermark.

Det var den libanesiske parlamentstalesmannen Nabih Beri som på onsdagen sa att Saddam kan gömma sig på ryska ambassaden i den irakiska huvudstaden:

- Varför återvände den ryske ambassadören till Bagdad? Finns Saddam Hussein i den ryska ambassaden i Bagdad? frågade han reportrarna på plats.

Den ryske ambassadören Vladimir Titorenko lämnade i söndags Bagdad men hans konvoj besköts på vägen till Syrien. Han återvände i tisdags för att hämta en sårad ambassadmedlem som fått vård på sjukhus.

Kan ha återvänt till hemstaden

Saddam Husseins förre kanslichef, Haitham Rashid Wihaib, tror att Saddam och hans söner Qusai och Odai är i Tikrit där Saddam växte upp och att det är där han kommer att dö, kanske redan inom ett par veckor. Saddams födelseby, al-Auja, ligger strax utanför Tikrit.

- Han kommer nog att sätta ett vapen i händerna på någon av sina sista trogna medhjälpare och be honom skjuta, säger Haitham Rashid Wihaib.

Döda i bombanfall?

Andra menar att Saddam och hans söner redan är döda. Byggnaden där USA trodde att Saddam och hans söner befann sig i är jämnad med grunden efter att ha bombats i måndags av USA. Tre kroppar hittades på platsen i tisdags och enligt myndigheterna kan dödssiffran stiga till totalt 14 personer.

- Om Saddam dött så ligger det i regimsidans intresse att få folk att tro att han fortfarande lever. Annars ger folk upp. De närmaste överlevande vill få tid att hinna rädda sig själva, säger Hans Zettermark.

Enligt den brittiska tidningen ”The Guardian” kan Saddam ha klarat sig undan bomberna. Tidningen citerade en hemlig källa inom underrättelsetjänsten som hävdade att Saddam Hussein ”förmodligen inte befann sig i byggnaden när den bombades”.

Enligt den brittiska tidningen The Times som citerar en hemlig källa kan Saddam ha tagit sig från platsen via ett tunnelsystem eller med en bil.

"Han kommer att utplånas"

Den amerikanske presidenten George W Bush säger att Saddam kan vara död – eller vid liv. Men oavsett det vet Bush hur hans öde ser ut:

- Saddam Hussein kommer att utplånas. Kanske hände det igår. Jag vet inte. Men han ska utplånas, sa han på tisdagen.

Det finns många olika spekulationer i var Saddam Hussein kan befinna sig och det kommer inte bli lätt för honom att gömma sig.

- Jag skulle säga att han är världens mest eftersökte man, säger Hans Zettermark.

Så kan Saddam gömma sig:

Susanna Vidlund