"Spelet är över"

Iraks FN-ambassadör säger att kriget är slut

NYHETER

- Spelet är slut. Jag hoppas att freden blir långvarig och att Iraks folk i slutänden får ett fredligt liv, sa Iraks FN-ambassadör Mohamad al-Douri på onsdagskvällen enligt den amerikanska tv-stationen CNN.

Foto: AP
Spelet är över och jag hoppas att freden får råda, sa Iraks FN-ambassadör Mohamad al-Douri på onsdagskvällen Men enligt den amerikanske försvarsministern Donald Rumsfeld (bilden) så fortsätter striderna.

Mohamad Al-Douri uttryckte hopp om att det irakiska folket nu ska få leva i fred.

- Mitt arbete nu är freden. Spelet är över och jag hoppas att freden får råda. Jag hoppas att det irakiska folket får leva ett lyckligt liv.

När Al-Douri tillfrågades vad han menade när han sa att "spelet är slut", svarade han:

- Kriget.

Ett farligt arbete

Men enligt den amerikanske försvarsministern Donald Rumsfeld ligger det ett hårt och farligt arbete framför dem i USA:

- Man strider fortfarande i andra irakiska städer, även om så inte är fallet med huvudstaden, sa Donald Rumsfeld på onsdagen.

Samtidigt var han glad över dagens framgångar:

- Det här är en väldigt bra dag, sa han medan amerikanska styrkor drog fram på gatorna i Bagdad och hälsades välkomna av firande bagdadbor.

Minnestemplet över misslyckade diktatorer

Bilder på bagdadbor som skändade bilder på Saddam Hussein har kablats ut i tv-kanaler världen över.

- Saddam Hussein intar nu sin rättmätiga plats bredvid Hitler, Stalin, Lenin, Ceaucescu i minnestemplet över misslyckade brutala diktatorer och det irakiska folket är på god väg mot sin frihet nu, sa Rumsfeld.

Vad som hänt med Saddam Hussein kunde Donald Rumsfeld inte svara på - enligt försvarsministern kan Saddam fortfarande vara vid liv.

- Det är svårt att hitta dem om de lever och rör på sig. Det är svårt att hitta dem när de inte mår bra och det är svårt att hitta dem i fall de är begravda under bråte.

- Vi får inte och borde in bli övermodiga, sa general Richard Myers som är chef för det amerikanska flygvapnet.

Enligt general Myers finns det över 10 normalstora divisioner av den irakiska armén och även en brigad av det republikanska gardet.

Susanna Vidlund

ARTIKELN HANDLAR OM