Kurderna firade med skottsalvor

NYHETER

ERBIL, IRAKISKA KURDISTAN

Efter att de anglo-amerikanska styrkorna stormade in i centrala Bagdad utbröt vild skottlossning i den kurdiska miljonstaden Erbil.

- När vi kurder firar rejält gör vi det med skottsalvor, sa Abdulrezak Hawran och sköt med sin kalashnikov i luften.

Foto: REUTERS
JUBLAR MED ROCKY Jublande kurder i Erbil har plockat fram den amerikanska flaggan som pryds av skådespelaren Sylvester Stallone i sin roll som boxaren Rocky.

Vid krigsutbrottet vilade en ödesmättad, nästan spöklik stämning över Erbil och övriga delar av irakiska Kurdistan.

Men efter nyheterna om att den irakiska huvudstaden Bagdad fallit i amerikanernas händer fylls Erbils gator snabbt av jublande folkmassor.

Unga och gamla sjunger lovsånger till den legendariske kurdledaren Mulla Mustafa Barazani. En man som mer än någon annan symboliserar kurdernas blodiga frihetskamp mot Bagdadregimen.

- Tänk om Barzani hade levt för att uppleva Saddams fall, säger en gråtande gammal kvinna och håller upp ett stort porträtt på kurdledaren.

"Kriget är slut"

Trots att slaget om Bagdad pågår ännu och Saddam Hussein inte tillfångatagits, trots att oljemetropolen Kirkuk och Mosul fortfarande hålls av irakiska styrkor, tycker nästan alla kurder jag talar med att kriget så gott som är slut.

- Halabjamassakern är för evigt fastetsad i våra minnen, säger Mahmoud Adel, 17, och syftar på de över 5 000 kurder som 1988 gasades ihjäl av Bagdadregimen.

Mellan glädjetjuten och folkdanserna minns och talar också många om Saddams utrensningskampanj åren 1984-1988 - den så kallade Al-Anfal - då drygt 200 000 människor dödades och över 4 000 byar förstördes.

Oroliga för framtiden

- Den som inte levt under Saddams vansinniga styre kan aldrig förstå den enorma lättnad som det irakiska folket känner, förklarar Wahida, en gammal kurdisk kvinna som flydde från staden Kirkuk dagen innan kriget bröt ut.

Men flera kurder är också oroliga för framtiden. Tvivlarna tror att amerikanernas vilja att upprätta en irakisk federation styrd av kurder, shiiter och sunniaraber kommer att skapa splittring i landet.

- De tre folkgrupperna har traditionellt aldrig kommit överens, landet kan falla sönder precis som Libanon och Jugoslavien, förklarar datorförsäljaren Goran Faisal. Det bästa vore om de tre folkgrupperna var för sig skulle få någon slags autonomi.

- Men, fortsätter han, vilka skulle då ha centralmakten i Bagdad och styra utrikes- och handelspolitiken, vilka skulle få kontrollen över oljan i Kirkuk och Mosul"

USA kommer att styra

Frågor som tiggaren Salim Barhani anser sig ha svaret på.

- USA kommer att styra Irak, liksom man styr resten av världen - det kommer att gå åt helvete för oss kurder.

Varför verkar han då så glad?

- På tre timmar har jag fått mer pengar än jag lyckats tigga ihop sen kriget bröt ut.

Landet kan falla sönder precis som Libanon och Jugoslavien

Mustafa Can

ARTIKELN HANDLAR OM