Polisen anmäld - av bilbärgare

Bara ett bolag får ta hand om stulna bilar

NYHETER

Polisen i Stockholm

anlitar bara ett bolag, Assistancekåren, för att bärga stulna bilar.

Övriga bärgningsbolag går miste om intäkter på 15 miljoner kronor.

I går anmäldes polisen till Konkurrensverket.

Foto: HASSE ROSENTHAL
konkurrenter ser rött Bara ett bolag, Assistancekåren, får ta hand om de stulna bilar som polisen hittar. Överenskommelsen får hård kritik från konkurrerande bilbärgningsföretag.

Bakom anmälan står organisationen Svensk Bärgningstjänst. Där anser man att Stockholmspolisen tillsammans med försäkringsbolagen skapat en monopolsituation.

- Frågan är om polisen får agera så här. Polisen ska ju vara neutral, säger Gunilla Johansson, styrelseledamot i Svensk Bilbärgning.

Stockholmspolisen har upphandlat ett avtal med Assistancekåren om bärgningar av fordon där polisen är betalningsansvarig.

15 miljoner kronor

Men nu har polisen gjort upp med försäkringsbolagen om att även upphittade stulna fordon ska bärgas av bolaget. Marknaden uppgår till 13 000 bilar per år och är värd 15 miljoner kronor.

Enligt Gunilla Johansson styr Stockholmspolisen alla bärgningsuppdrag till Assistancekåren, och andra polisdistrikt i landet har börjat träffa liknande överenskommelser med försäkringsbolagen.

Hon befarar en massdöd av bärgningsbolag om inte Konkurrensverket sätter stopp för polisens agerande.

- Polisen är ju landets största förmedlare av bärgningstjänster, säger Gunilla Johansson.

Stockholmspolisen bekräftar att en överenskommelse träffats med försäkringsbolagen, men anser inte att något fel begåtts.

- Vi ser försäkringsbolagen som representanter för bilägarna, och det är försäkringsbolagen som valt att bara anlita ett bolag. Det är inte vår affär, säger polisöverintendent Nils Svartz.

Men det är väl ni som förmedlar affären?

- Ja, det kan man möjligtvis säga.

Aftonbladet har tidigare berättat om kritiken mot att polisen favoriserar Assistancekåren. Flera bärgningsbolag har vittnat om att de blivit bortkörda från olycksplatsen av polisen, för att de ska vänta på sin "egen" bärgare.

Misstänker kartell

Assitancekåren är en paraplyorganisation för en rad bilbärgare över hela landet och har runt 47 procent av marknaden.

Organisationen är redan under utredning misstänkt för olaglig kartellverksamhet. Konkurrensverket misstänker ett samarbete om priser gentemot storkunder som försäkringsbolag.

Gunnar Svensson