"Här finns Saddam"

Aftonbladet träffade Iraks avhoppade kanslichef:"Jag är säker på att han lever"

1 av 3 | Foto: KEITH HAMMET
han var saddams närmaste man Haitham Rashid Wihab träffade Aftonbladets reporter Leif Kasvi på ett hotell i London går kväll. Den avhoppade kanslichefen är helt säker på att Saddam Hussein lever och håller sig gömd i staden Tikrit. Wihab säger att den störtade diktatorn aldrig kommer att ge sig levande.
NYHETER

LONDON

Under flera år var han Saddam Husseins allra närmaste man.

När Aftonbladet i går kväll träffade träffade Haitham Rashid Wihaib, en gång diktatorns kanslichef, är han helt säker:

- Saddam gömmer sig i hemstaden Tikrit. Det har mina kontakter berättat för mig.

Haitham Rashid Wihaib var under en period chef för Saddams kansli. Han har haft diplomatiska uppdrag för Irak i Frankrike, Australien, och i flera andra länder i Afrika och Europa.

För tio år sedan flydde han från Irak och reste runt i världen.

- Jag var tvungen att hålla mig undan, jag fruktade för mitt liv, berättar han när Aftonbladet möter honom på ett hotell i London.

- I dag känner jag mig säker, nu när Saddam har fallit.

För åtta år sedan slog han sig ned i London och har sedan dess varit en oberoende oppositionell som ofta agiterat mot Saddam. I går framträdde han i brittiska nyhetsprogram i tv och han har skrivit artiklar i tidningen Daily Mail under de senaste dagarna.

- Jag är säker på att Saddam verkligen lever, han lämnade Bagdad redan tre dygn innan belägringen. Bilderna vi har sett när han rör sig i Bagdad eller har möten med sin regering är gamla och han använder dubbelgångare.

- Och jag är säker på att det var en dubbelgångare som var på restaurangen när USA bombade.

Haitham Rashid Wihaib säger att koalitionens styrkor gjorde ett misstag med att inte redan tidigare spärra av alla vägar mot Tikrit.

"Åker aldrig limousin"

- Det är bara några dagar sedan de fick kontroll över huvudvägen, men det finns mindre vägar. Saddam använder alla typer av fordon, minibussar, taxi och ibland även motorcykel.

- Aldrig limousin, aldrig.

Haitham Rashid Wihaib påstår att han fått uppgifterna om flykten från sina kontakter inne i Irak.

- Saddam känner sig säker i Tikrit, han har moderniserat stan mer än andra platser. Skolor och sjukhus är bättre än i Bagdad och det är här partiet har sin bas.

- Han har ett ganska brett stöd i området, han är från byn al Aouj utanför Tikrit och det är här den stam han tillhör, al Bahjr, finns.

- Det är från den stammen som alla hans livvakter kommer.

Haitham Rashid Wihaib säger att han har informationer om att Saddam gömmer sig i olika hus i miljonstaden Tikrit.

"Sover i olika hus"

- Han har hyrt hundratals hus runt om i de mest befolkade områdena, han sover i ett av dem lämnar det för att vara i ett annat hus nästa natt. Men det finns även ett omfattande tunnelsystem och bunkrar under staden med kopplingar till presidentpalatsen. De började byggas redan före Kuwaitkriget.

Haitham Rashid Wihaib tror att sönerna Uday och Qusay har förenat sig med sin far i Tikrit.

- De var nog kvar i Bagdad fram till för ett par dagar sedan, men nu är de i Tikrit, det finns ingen chans att de vågar hålla sig kvar i Bagdad.

Saddam Hussein kommer aldrig att låta koalitionen fånga honom levande, tror Haitham Rashid Wihaib.

"Ingen säger emot"

- Jag ska ge ett exempel på hur han fungerar. Jag kände honom väl under åren jag arbetade med honom.

- Under kriget mellan Iran och Irak var jag ute med honom och hans livvakt. Vi var nära gränsen när han fick ett infall och pekade att "vi ska gå åt det hållet".

- Vi sade till honom att det är mot Iran; nej det är Irak, sa han - och ingen vågade säga emot. När en grupp iranska soldater närmade sig vår grupp bad han livvakterna att skjuta honom om han skulle bli gripen. Nu hände aldrig något, eftersom de iranska soldaterna vek undan.

- Men det säger en del om Saddam. Han vill inte bli fångad levande, men det är någon annan som får döda honom.

- Han kommer aldrig att göra det själv.

Leif Kasvi