Han kan ha flytt - med hjälp från Ryssland

NYHETER

Enligt Aftonbladets källor gömmer sig Saddam Hussein i sin hemstad Tikrit.

I hans palats finns underjordiska bunkrar som är byggda för att stå emot en atombombsattack.

Aftonbladet har granskat alla uppgifter om vart den störtade diktatorn tagit vägen.

När kriget går in på sitt 22:a dygn är det ingen, förutom Saddam Husseins allra närmaste krets, som vet var han finns. Uppgifterna och spekulationerna om var diktatorn tagit vägen är däremot många.

Här är de fyra huvudspåren.

Han har dödats av amerikanska bomber

Ända sedan kriget inleddes har amerikanska underrättelsekällor hävdat att Saddam Hussein är död.

Första gången han dödförklarades var strax efter attacken som inledde kriget. Kryssningsrobotarna som avfyrades i gryningen den 20 mars var riktade mot en byggnad som Saddam Hussein gått in i. Uppgifterna om att Saddam Hussein dödats togs dock tillbaka några dagar senare.

Men i måndags var det dags igen för de amerikanska talesmännen att dödförklara Saddam Hussein. Denna gång var det en byggnad i stadsdelen al-Mansour i Bagdad som attackerats med bunkerbomber. Diktatorn hade setts på restaurangen al Saa som låg i byggnaden.

Några kvarlevor efter Saddam Hussein har dock ännu inte hittats. Utan kropp eller kroppsdelar som bevisligen kommer från Saddam Hussein är diktatorn att betrakta som försvunnen.

Han trycker i underjordiska gångar

Det är välkänt att Saddam Hussein har haft flera flyktvägar ut ur Bagdad. Från sina underjordiska tunnlar och bunkrar har han därför utan risk för upptäckt kunnat lämnat Bagdad när staden anfölls.

Några källor anser till och med att Saddam Hussein fortfarande trycker i sina underjordiska tunnlar under Bagdad. Denna teori ansåg USA:s utrikesminister vara mycket möjlig i går kväll när han fick frågan om var Saddam Hussein kan finnas.

Han gömmer sig i sin gamla hemstad Tikrit

Trovärdigare uppgifter pekar dock på att Saddam Hussein lämnade Bagdad under helgen för att ta sig till Tikrit, hans hemstad som ligger 18 mil norr i Bagdad.

Enligt flera irakiska källor reste Saddam Hussein till Tikrit i en konvoj med civila fordon.

Den brittiska säkerhetstjänsten har också, enligt brittisk press, indikationer som pekar på att Saddam Hussein finns i Tikrit. Därför har brittisk stridsflyg attackerat flera palatsbyggnader i staden där Saddam Hussein misstänks gömma sig.

I går kom också uppgifter från den kurdiska milisens underättelsekällor att Saddam Hussein finns i Tikrit.

I Tikrit har Saddam Hussein lojala släktingar och klanmedlemmar. I Tikrit finns också Baathpartiets inre krets och de mest hängivna militärförbanden.

Här finns underjordiska försvarsanläggningar och bunkrar.

Om Saddam Hussein har bestämt sig för att inte kapitulera är det i Tikrit han kan bjuda hårdast motstånd. Här kan Saddam Hussein slåss in i döden.

Han har flytt utomlands med hjälp av Ryssland

Men det finns också uppgifter om att Saddam Hussein lyckades lämna Bagdad i sista stund med hjälp av den ryska ambassaden.

Enligt tv-stationen i Abu Dhabi lämnade Saddam Hussein Bagdad redan i söndags kväll och finns nu i Syrien. Enligt tv-bolagets källor fick Saddam Hussein åka med en av bilarna som ingick i den ryska ambassadens konvoj.

Den arabiska tv-kanalen al-Jazira har också flera centralt placerade källor, både i Ryssland och i Irak, som säger att den ryska ambassaden varit inblandad i Saddam Husseins flykt.

För att undvika ett blodbad när USA gick in i Bagdad fick Saddam Hussein löfte om att lämna landet med rysk hjälp. I utbyte gick han med på att ge order till huvudstadens trupper att ge upp utan strid. Det var därför USA kunde inta staden i går utan strid.

Under gårdagen cirkulerade också rykten i Bagdad om att Saddam Hussein skulle gömma sig på den ryska ambassaden. Det ryska utrikesdepartementets talesman förnekade dock bestämt dessa rykten.

Thomas Gustafsson