Jakten på diktatorn

USA bombar Saddam Husseins hemstad Tikrit

Foto: AP
hett om öronen Ett porträtt på Saddam Hussein hänger fortfarande kvar på väggen till det irakiska transportministeriet - trots att byggnaden står i lågor. Diktatorn jagas nu av USA-styrkorna och hans hemstad Tikrit, där han tros gömma sig, har bombats.
NYHETER

NEW YORK

I går började bombattackerna mot Tikrit - slaget som kan bli det blodigaste hittills.

Det är där Saddam Hussein troligen gömmer sig, enligt källor till Aftonbladet i natt.

Det är också där hans mest lojala trupper finns.

- Fler kommer att dödas, säger USA:s försvarsminister Donald Rumsfeld.

Koalitionens helikoptrar "mjukade upp slagfältet" i går inför de markbaserade anfallet mot Tikrit som väntas inom kort.

Flygvapnet attackerade försvarsställningar bestående av en kombination av det republikanska gardet, medlemmar i Baathpartiet och den reguljära armén, som den senaste tiden förstärkt Tikrit, enligt militärkommandot.

- Vi bekämpar dem aktivt, säger löjtnant Mark Kitchens.

- Vi tror att Tikrit är ett starkt fäste för regimens ledarskap, säger brigadgeneral Vincent Brooks.

Försvaras av sonen

Staden, drygt 17 mil norr om Bagdad, är hemvist för Saddam Husseins klan och försvaras av hans son Quasy, om han fortfarande lever, och det republikanska gardet. Det är dit Iraks ledarskap tros ha flytt inför de sista striderna.

- Vi fokuserar på Tikrit för att förhindra regimen från att återfå kommandot och kontroller - och för att gömma sig, säger Brooks.

Sedan Saddam Hussein tog makten i Irak för 24 år sedan har han strött pengar över sin hemstad.

Tack vare stora satsningar på infrastruktur, skolor, sjukhus och affärsliv har en öde lantbruksstad med 100 000 människor i Iraks bakvatten blivit en blomstrade stad. 260 000 människor har Hussein att tacka för sin välfärd.

Det är också i Tikrit som hans släktingar bor. De är beredda att försvara honom med sitt blod.

Varje år firas Saddam Husseins födesedag med stora fester i staden, ceremonier som den säkerhetsmedvetne Saddam dock själv sällan brukar delta i.

Labyrint under jorden

Staden är också utrustad med några av de största presidentpalatsen. Om Saddam har gömt sig här, kan han lätt försvinna i underjordiska labyrinter som, enligt militära experter, tros nå floden Tigris östra bank.

Tillsammans med en garnison för det republikanska gardet, Iraks bäst tränade soldater, har Tikrit också en flygbas och en flygvapenakademi.

Experter tror också att Saddams påstådda massförstörelsevapen, som var USA:s främsta skäl för att gå ut i krig, kan finnas i Tikrit.

- Slaget är definitivt inte över. Vi vet att det framöver är stor risk för tuffare slag, säger kapten Frank Thorp, talesman för centralkommandot.

- Mer folk kommer att dödas, säger försvarsminister Rumsfeld.

Fredrik Virtanen