Familjen Alsaati firar - i Sverige

NYHETER

Hos familjen Alsaati i Akalla var det fest hela eftermiddagen i går.

Bagdads fall är deras seger.

- Vi har vunnit mot alla dem som inte trodde på frihetens krig, säger Farid Alsaati.

Foto: URBAN ANDERSSON
Glädjen var stor i Akalla.

Exil-irakiern Farid Alsaati, 47, säger att han inte tvivlat ett ögonblick. Han har varit säker på att koalitionen kommer att få Saddam Husseins regim på fall.

- Vi har satsat på befrielsens krig och det som händer nu visar att vi hade rätt. Ett så svagt motstånd från Saddam bevisar att folket inte vill försvara honom, säger han.

Flydde för 23 år sedan

För 23 år sedan flydde han till Sverige. Hans vägran att gå med i Baathpartiet och kriget mot Iran gjorde ett liv i Irak omöjligt.

Dottern Selvah, 19, har aldrig varit i sin pappas hemland. Men nu vill hon åka dit - så fort hon kan.

- Bagdad verkar vara värsta coola staden, säger hon.

Det var en segerdag för familjen Alsaati, deras vänner och alla de landsmän som stött invasionen av Irak. Hemma i vardagsrummet i Akalla utanför Stockholm stod tv:n på hela dagen. Svenska nyhetssändningar varvades med al-Jaziras direktsända bilder från Bagdad.

- Vi har väntat på det här i 35 år. Ingen människa vill ha krig men vi visste att vi inte kunde bli av med Saddam på annat sätt. Det är svårt att beskriva vad jag känner i dag, säger Khawla Ali.

Nu kan vi återvända

I går var det bara fest. Någon oro för att Irak ska bli en amerikansk lydstat känner Farid Alsaati inte. Han är bara tacksam. Och känner sig stolt igen.

- Nu kan vi med stolthet åka tillbaka till Irak. Vi behöver inte sälja oss till den irakiska regimen, säger Farid Alsaati.

Vännerna i Akalla har många släktingar i Irak. De senaste dagarna har det varit omöjligt att komma fram på telefon.

- Jag har ångest för alla dem som sitter i fängelse. Nu vill vi veta vad som har hänt med dem, säger Maha Amir.

Khawla Ali och Hassan Asad åker till sitt hemland så snart de kan. I går fyllde deras son Nawras 22 år. Han var ett när familjen tvingades i exil.

Elisabeth Lindham