"Välkomna till Bagdad!"

Folkmassor jublade när USA:s soldater gick in i huvudstaden

NYHETER

BAGDAD

För två dagar sedan var infarten till Bagdad ett inferno av död och eld.

Nu jublar Bagdadborna åt det amerikanska intåget.

- Välkomna! Välkomna till Bagdad! ropar folkmassan.

Hundratals människor flockas på gatorna i den södra, fattiga delen av Bagdad. Här går nu de amerikanska styrkornas försörjningsled in i hjärtat av huvudstaden.

En kvinna i traditionell dräkt släpar med sig ett badkar över vägen. Fyra-fem ungdomar kämpar med att köra en helt ny traktor som de just har stulit. Människor springer förbi med bildäck som de har hittat. Andra står bara längs vägen och vinkar och jublar medan strömmen av amerikanska militärfordon passerar.

- Välkomna till Bagdad! ropar en man och skrattar och vinkar.

En annan ropar "Nej till Saddam!". Någon hoppar av glädje när han en av soldaterna vinkar tillbaka.

Trafikstockning

På det som tidigare har varit en folktom gata är det nu trafikstockning. Flera civila bilar försöker köra om och igenom militärkolonnen.

Så många människor korsar vägen i jakt på lättfångade byten från lagerlokalerna på andra sidan att amerikanerna har tvingats sätta in militärpolisen för att kontrollera massorna.

De ser till att trafiken flyter på. Men de ingriper inte mot plundringen.

- Detta är fattiga människor som inte direkt har fått så mycket av regimen tidigare, säger en av militärpoliserna.

- De jublar väl mest för att de får saker gratis, säger en annan.

Över två tusen dödade

Kontrasten till hur denna väg såg ut för bara två dagar sen är enorm. Fortfarande ligger det uppsvällda, förbrända kroppar mellan de jublande folkhoparna. Svarta skelett av utbrända bilar, lastbilar, stridsvagnar, jeepar med granatkastare, artillerikanoner och pickuper med maskingevär är utspridda längs kanterna.

- I går blev alla fordon längs den här vägen beskjutna. Jag undrar var de som sköt är nu, säger en soldat.

Många av dem är döda. Antalet irakier som dödats i slaget om Bagdad kan överstiga två tusen.

Längre in i centrum - i de rika kvarteren väster om floden Tigris - är gatorna fortfarande folktomma.

Där bor de priviligierade - de lojala medlemmarna i Saddams Baathparti. De har ingen anledning att fira.

- Vi har inte sett några lynchningar på gatorna ännu. Och det är bra, säger en officer.

Vaknade till fågelsång

Den amerikanske general som har kommandot över USA:s tredje infanteridivision, huvudstyrkan som intagit Bagdad, säger att de nu har kontroll över stadens centrum. Marinsoldater på östra sidan av Tigris mottogs av jubel när de tog sig in i de shiamuslimska områdena.

När vi i går morse vaknade i sängarna i Saddams presidentpalats vid flodkanten var det för första gången till fågelkvitter. Inte till skottsalvor och bombningar.

- Det har varit en väldigt lugn dag, säger överste David Perkins, kommendant för den brigad som lett anfallet mot Bagdad.

- Det första positiva tecknet var att statstjänstemännen inte gick till sina jobb. Det visar att de inser att regimen nu har fallit.

- Det finns några små fickor av motstånd men de kommer vi att ta oss an under dagen.

"En fråga om dagar"

Det gick fortare än överste Perkins själv hade trott.

- Mina överordnade visste faktiskt inte att jag hade tänkt stanna kvar i Bagdad efter att vi gick in i staden. Men jag menade att om vi klarade av den första natten skulle det gå utför för regimen snabbt, säger David Perkins.

- Om vi hade tagit oss ut igen hade det inneburit en propagandaseger för regimen och skapat osäkerhet. Nu tror jag att det bara är en fråga om dagar innan vi har en civil interimregering på plats.

Kim Riseth