"Nej, det är inte sant"

Grannländer skräms av Iraks fall

NYHETER

DAMASKUS

Oförberett och med misstro och fasa betraktade Syrien Bagdads befrielse:

Foto: REUTERS
Chockbilder En jordanier i Amman kan inte fatta att bilderna från Irak är sanna. De blir för mycket för honom.

- Är vi nästa nation på amerikanernas lista?

Jag råkade på tv betrakta dramatiken tillsammans med en medelålders, välutbildad syrisk kvinna ur en av huvudstadens väletablerade familjer, Navil. Scenerna framför den höga Saddam-statyn kom i bild på CNN. Kvinnan tittade undrande på folkmassan:

- Är de amerikaner?

- Irakier, svarade jag. Bagdadbor.

- Omöjligt! Slå på en riktig tv-kanal!

Med fjärrkontrollen fann jag al -Jazira. Samma bild. Kommentarer på arabiska om vad som hände.

Kvinnan ville fortfarande inte tro. Men tv Abu Dhabi visade samma scen, Libanons tv likaså.

Styrs också av diktator

Kvinnan gick avsides. Hon lutade huvudet i händerna och suckade på franska:

- Impossible, impossible.

Damaskus är världens äldsta stad och en livsnjutande, sofistikerad plats. Men den styrs av en diktator och hans maktklick. Det politiska systemet är detsamma som i Irak, socialism av baáthmodell.

Sovjet var förr i tiden gudfadernation. De interna underrättelseorganen konkurrerar med varandra och är effektiva. De politiska fångarna är många.

Hemlighetsmakeriet är stort. Tidningsrubrikerna i går morse trumpetade ut nya irakiska militära framgångar: amerikanerna var inringade och på reträtt. Ledarartiklarna var antingen antisemitiska eller presenterade president Bush som en Hitler.

Mycket att förlora

Syrien anade inte vad som skulle komma. De har mycket att förlora på Saddamregimens fall, uppgav i går kväll en initierad svensk i Damaskus. Det grundar sig i Iraks oil-for-food program. Irak säljer sin olja jättebilligt till Syrien i utbyte för att ha det landet som ett andningshål. Syrien har därigenom kunnat sälja sin egen olja till riktiga priser på världsmarknaden. Rikedomar har skapats och det finns i Syrien ett utbrett välstånd. Syrien tackar genom att låta vapen slussas in till Irak och låta de frivilliga "martyrerna" bussas från Damaskus.

När FN-sanktionerna snart släpps mister Syrien sin favoriserade situation. Kontakterna med Irak har skett i en anda av arabisk stolthet och underblåsts av generationer av anti-amerikanism. Jag slog i går kväll följe med ett kanadensiskt tv-team och intervjuade "mannen på gatan i Damaskus berömda bazarer":

"Regimskiften är farliga"

- Jag kan tåla att Saddam störtas, sa Fawas Dakaeel, som sålde sandaler. Men synen av en marinsoldat som lade den amerikanska flaggan över Saddams ansikte visar att amerikanerna är ockupanter. De vill stjäla helig arabisk mark.

Abdul Gerges, som rökte habli-dabli, vattenpipa, vid Omar Khalyam-moskén sa:

- Vi vill ha stabilitet. Regimskiften är farliga se vad som hände i Bagdad överfullt på sjukhusen. Plundrade på gatorna. Det blir anarki. Måtte vi förskonas.

Staffan Heimerson