Kurdiska styrkor intog Kirkuk i dag

Hög shiamuslimsk ledare mördad

1 av 2 | Foto: AP/SIMON WALKER
Saddams lustjakt ”Al-Mansur” fick stora skador efter bombningen.
NYHETER

Under torsdagen intogs oljestaden Kirkuki norra Irak av USA-stödda kurdiska styrkor.

En hög shiamuslimsk ledare mördades vid moskén i den för shiamuslimer heliga staden Najaf på torsdagen. Det uppgav en av hans familjemedlemmar för Reuters.

Mordet på den högt uppsatte ledaren Abd al-Majid al-Khoei kommer med stor sannolikhet att leda till spänningar bland Iraks shiamuslimska befolkning.

Abd al-Majid al-Khoei är son till den avlidne storaiatollan al-Khoei, som var andlig ledare för Iraks shiamuslimer vid kriget 1991.

Torsdagens dåd inträffade i Imam Ali-moskén i Najaf, en av de heligaste helgedomarna för världens shiamuslimer.

Enligt Jawad al-Khoei, ett syskonbarn, knivhöggs Abd al-Majid al-Khoei till döds.

- En timme sedan talade jag med en person som befann sig med honom vid incidenten. De sade att han föll offer för förrädiska händer, sade Jawad al-Khoei.

Självmordsbombare i Bagdad

En amerikansk marinkårssoldat dog och tre skadades allvarligt när en självmordsbombare slog till nära ett hotel i östra Bagdad, rapporterar brittiska Sky News.

En ensam man med en väst med sprängmännen ska ha närmat sig en amerikansk armépostering och sprängt sig i luften.

Plundringen fortsätter

Under torsdagen rapporteras om omfattande plundring i Bagdads lyxkvarter på Tigris östra strand.

Ett 20-tal plundrare länsade en villa som tillhört Uday Hussein, en av Saddams söner. Plundrarna fyllde en lastbil med förgyllda möbler, uppger AFP.

Även den villa som tillhört vice premiärministern, Tariq Aziz, plundrades av folkmassor under torsdagen.

I Bagdad uppgavs många av tjuvarna komma från Saddam-staden, en stadsdel där två miljoner mestadels fattiga shiamuslimer har sina hem.

Under torsdagen hade även en av inrikesdepartementets byggnader satts i brand, samtidigt som människor bar i väg med möbler och datorer.

Flera diplomatiska beskickningar plundrades och den finländske ambassadörens residens drabbades av inbrott.

I hamnen i Basra, södra Irak, bombades Saddam Husseins lustjakt "al Mansur". USA släppte tre 225 kilo tunga bomber på lustjakten som fick stora skador.

Lustjakten drev sedan iväg på floden Shatt al-Arab.

Kurkik intogs utan strid

Turkisk och brittisk tv uppger att Kirkuk i nordöstra Irak intogs av amerikanska och kurdiska styrkor på torsdagsförmiddagen.

Staden togs utan strid.

– Kurdiska soldater skjuter i luften för att fira sin seger. Stadens invånare strömmar ut på gatorna för att visa sin glädje, sa en turkisk journalist i direktsändning från Kirkuk.

Källor på Turkiets utrikesdepartement uppgav på torsdagen för Reuters att man ser en kvarstannande kurdisk beväpnad styrka i Kirkuk som ''oacceptabel''.

Enligt den turkiske utrikesministern Abdullah Gül ska Colin Powell ha erbjudit Turkiet att skicka militärobservatörer till Kirkuk.

- Vi har accepterat erbjudandet, sa Abdullah Gül till AP.

Saddamtrogen stad föll

Och enligt en talesman för det kurdiska partiet PUK har även Khanaquin intagits av kurdiska styrkor, rapporterar Reuters.

Khanaquin ligger tolv mil nordost om Bagdad, söder om den breda zon som varit självständigt i tolv år.

Staden har räknats som huvudort för den iranska exilorganisationen Mujahedin Khalq, som ställt sig solidarisk med Saddamregimen.

Området kring Khanaquin - med Mujahedin Khalq i staden och stora iranska arméenheter på andra sidan gränsen - har länge räknats som explosivt.

Offensiven mot Tikrit dröjer

Amerikansk militär förbereder sig nu för en markoffensiv mot de sista regimtrogna styrkorna i städerna norr om Bagdad.

Särskilt hårt väntas motståndet bli i Tikrit, Saddam Husseins hemstad 20 mil norr om huvudstaden.

I Tikrit har Saddam Hussein låtit bygga en väldig underjordisk bunker, och det är där som många bedömare tror att den störtade presidenten gömmer sig.

Det blir förmodligen USA:s fjärde infanteridivision som får uppdraget att inta staden, erfar Sky News reporter James Forlong.

Divisionen befinner sig för närvarande i Kuwait. Transporten till Tikritområdet beräknas ta fyra dygn. Innan dess kan dock en mindre förtrupp från USA:s tredje infanteridivision skickas dit, uppger källor inom USA:s militär till Sky News.

Mer information inom kort. Texten uppdateras fortlöpande.

Webb-tv: Bagdad just nu

Susanna Vidlund, Fredrik Rundkvist , TT

ARTIKELN HANDLAR OM