Kriget i arabiska medier

NYHETER

För att ge en motvikt till den bild av kriget som ges

i västliga medier, rapporterar Aftonbladet om hur kriget skildras i arabiska tv-kanaler och tidningar. Bevakningen sköts av Nael Tougan, auktoriserad översättare på arabiska och redaktör. Här är de viktigaste nyheterna i arabiska medier i går.

Irakiska statens tv

Den irakiska tv:n har fortsatt att vara nedsläckt. Även den irakiska radions sändningar på kortvågen har ännu inte återtagits efter Bagdads fall.

al-Jazira (arabväldens ledande kanal)

”Godmorgon alla Bagdadbor. Nu har vi blivit ockuperade.”

I studion manar man: ”Upp till bevis Bush och Blair! Kom ihåg era löften om ’Vägkartan’ och en palestinsk stat. Först och främst måste dessa herrar stoppa den pågående israeliska slakten på palestinierna.” Man undrar också om USA:s vice president, som säger att Irak kommer att öka sin oljeproduktion till mer än tre miljoner fat per dag före årets slut, kommer att låta pengarna gå till att täcka kostnaderna för kriget som dödade över tusen irakiska barn och kvinnor.’

Ashaq Al Awsat (saudisk tidning, trycks i London)

En artikel om hur amerikanerna hade stor nytta av all information de samlade om Irak under tolv års ostörda överflygningar.

En annan artikel ifrågasätter om ett irakiskt barn har samma värde som ett västerländskt barn.

Man undrar också vad som kommer att hända med de 9 000 irakiska fångar som USA och Storbritannien har.

al-Arabya (utmanare till al-Jazira)

Man berättar att FN varnar för en mycket svår situation på grund av pågående anarki.

”Den irakiska regeringen delade ut nästan en halv miljon vapen i Bagdad före kriget. Var finns de? Vilka har dem?”

Kanalen pekar också ut dem som firade i Bagdad som plundrare och några hundra personer, inte tusentals. Reportage om informationsministern Al Sahaf som fick ledigt från och med den 21:a dagen. Man beskriver hans efterträdare, förra CIA-chefen James Wolsey, som en karl från Saddams doktrin till Bushs doktrin.