”Saddam gömmer sig i en moské i Bagdad”

Rykten och motstridiga uppgifter om den störtade presidenten

NYHETER

Iraks regim har fallit men president Saddam Hussein är spårlöst försvunnen.

De senaste dygnen har en rad motstridiga uppgifter gjort gällande att han antingen är död eller gömmer sig i norra Irak.

Och på torsdagsmorgonen kom nya uppgifter – att han gömmer sig i en moské i Bagdad.

Hårda strider utbröt i västra Bagdad på torsdagsmorgonen. En större irakisk styrka som förskansat sig i en moské öppnade eld mot amerikanska soldater.

Rykten gjorde gällande att Saddam Hussein gömde sig inne moskén, som ligger i närheten av ett av de många presidentpalatsen i staden, uppger Sky News och BBC.

Ryktet om att han tagit sin tillflykt ttill moskén nådde även Aftonbladets korrespondent i Bagdad, Urban Hamid.

Striderna varade en halvtimme och beskrevs som intensiva. Amerikanska marinkårssoldater genomsökte därefter byggnaden, uppger BBC.

Många olika teorier

Ryktet om Saddams gömställe i moskén är bara ett av många som cikulerat de senaste dygnen. En rad teorier om den störstade presidentens öde har framförts:

I Bakouba.Saddam Hussein lever och befinner sig i Bakouba, cirka fyra mil nordöst om Bagdad. Det hävdade den irakiske oppositionsledaren Ahmad Chalab i en intervu i nyhetskanalen al-Jazira på torsdagsmorgonen.

I Tikrit.Saddam Husseins födelsestad ligger cirka 16 mil norr om Bagdad. Här har han låtit bygga en gigantisk underjordisk bunker i fem våningar. Staden har beskrivits som Saddam-regimens sista fäste - och de USA-ledda markstyrkornas nästa och troligen sista stora mål.

I Syrien.USA:s försvarsminister Donald Rumsfeld har upprepade gånger anklagat Syrien för att hjälpa Saddam Hussein och hans närmaste män.

Dödad av bomber. USA har två gånger attackerat byggnader i Bagdad efter påstått säkra uppgifter om att Saddam Hussein skulle befinna sig dör. Det är oklart om attackerna lyckades. Enligt brittisk underrättelsetjänst överlevde han båda.

Fredrik Rundkvist