Kineserna säger inte sanningen om SAL

Kritiserade både av WHO och egna läkare

NYHETER

Det finns 106 smittade, fem gånger fler fall av SAL i Beijing än de kinesiska myndigheterna rapporterat.

Det sade igår den kinesiske läkaren Jian Yanyong, tidigare chefskirurg på det militärsjukhus i Beijing där han fortfarande arbetar efter pensioneringen.

Hans uttalande kommer samtidigt som världshälsoorganisationen, WHO, begär att få veta hur det verkligen ligger till med antalet smittade i Kina.

Varje dag kommer nya rapporter om spridningen av lungsjukdomen SAL i världen.

Alla länder samarbetar för att informera om spridningen. Utom den kinesiska regeringen. Den håller tillbaka information om omfattningen av och detaljerna om sjukdomen i Kina.

Läkaren Jian Yanyong anklagade i sitt uttalande de kinesiska myndigheterna för att dölja detaljer om spridningen av sjukdomen samtidigt som man stängde ett helt sjukhus i Beijing när smitta konstaterats bland personalen.

Han sade också att han fått rapporter från anställda vid andra militärsjukhus som visade att minst sju dödsfall i sjukdomen hade inträffat på deras kliniker.

Världshälsoorganisationen, WHO, har nu begärt att de kinesiska myndigheterna ska låta organisationens representanter undersöka sjukdomsutbrotten i Beijing och andra platser.

- Vi är oroliga, för det finns många rykten men få tydliga svar, sade WHO-representanten i Kina, Henk Bekedam, enligt tidningen The Guardians nätupplaga.

Igår på onsdagen hade 16 länder rapporterat till WHO om sammanlagt 2 722 insjuknade fall och 106 döda i den svåra lungsjukdomen SAL.

En ökning med 51 insjuknade personer och ytterligare tre dödsfall sedan dygnet innan.

I Sverige finns på torsdagen en misstänkt smittad person enligt rapporterna till Smittskyddsinstitutet från infektionsklinikerna runt om i landet.

Institutets ”rangordning” är antingen misstänkt smittad eller, det starkare, sannolikt smittad.

Simone Söderhjelm