Höggs ihjäl - av massan

Saddams avhoppade general anklagades vara USA:s marionett

Foto: AP
SLAGORD EFTER MORDET En rasande folkmassa högg general Nazar al-Khazraji i småbitar utanför moskén i hans hemstad Najaf. Saddams avhoppade general var på rymmen från husarresten i Danmark och dök upp tillsammans med amerikanska styrkor i går. Enligt ögonvittnen tyckte lynchmobben att al-Khazraji var en amerikansk marionett och gick till attack. Bilden är tagen efter mordet då Najafborna ropade slagord på gatorna. Det är oklart om några av människorna på bilden var inblandade i lynchningen.
NYHETER

Irakiske generalen Nazar al-Khazraji har varit mystiskt försvunnen efter flykten från Danmark.

I går mördade en rasande folkmassa i Najaf den misstänkte massmördaren tillsammans med en shiamuslimsk ledare.

De båda höggs i småbitar med svärd och knivar.

rymLING Som Aftonbladet kunde berätta redan den 26 mars 2003 flydde generalen från husarresten i Danmark till Irak.Foto : KRISTIAN LINNEMANN/SCANPIX

General Nazar al-Khazraji, 64, försvann den 17 mars i år från sin husarrest i Sorø i Danmark där han levt i exil sedan 1998.

al-Khazraji var fram till 1992 högsta chef för generalstaben i Saddam Husseins armé - innan han föll i onåd hos den irakiske ledaren.

Gasattacker mot kurder

Han ligger med stor sannolikhet bakom massakrerna på kurder mellan 1984 och 1988 - däribland giftgasanfallet mot byn Halabja.

Mer än 180 000 civila föll offer för regimens gasattacker i norra Irak. Flera tusen byar tvångsevakuerades och jämnades med marken av bulldozrar. Invånarna sattes i koncentrationsläger.

al-Khazraji ledde attackerna ihop med "Kemiske Ali" Majid.

Enligt den saudiarabiska tidningen Arab News nätupplaga mördades al-Khazraji tillsammans med den shiamuslimske ledaren Abdul Majid al-Khoei, avlidne Ayatollah Abul-Qassim al-Khoeis son, och en amerikansk specialsoldat av folkmassor vid Imam Ali-moskén i Najaf - al-Khazrajis hemstad.

Knivar och svärd

Tidningens korrespondent har talat med fem oberoende irakiska ögonvittnen.

- De höggs i småbitar med svärd och knivar vid moskén på morgonen av irakier som anklagade dem för att vara amerikanska marionetter, säger ett av vittnena.

Uppgifterna om mordet på al-Khazraji publicerades i går av flera danska tidningar.

Enligt Arab News ryckte al-Khazraji och al-Khoei in i den heliga staden Najaf tillsammans med amerikanska styrkor i går morse.

Enligt uppgift skulle den misstänkte massmördaren al-Khazraji vara en central del av stommen i den nya regim som på uppdrag av USA:s president Bush skulle tillsättas för att införa demokrati i landet. al-Khazraji var en av ledarna för exilorganisationen Irakiska nationalkongressen, INC.

Planerade anfallet?

Rykten har sedan al-Khazrajis försvinnande från Danmark gjort gällande att generalen aktivt hjälpt den amerikanska militären att planlägga anfallet på hemlandet.

al-Khazraji hade inte politisk asyl i Danmark men fick husarrest med speciella villkor. Han tilläts röra sig fritt i närområdet men fick exempelvis inte lämna landet.

Danmarks justitieminister Lene Jespersen sa i går inför en kommitté i folketinget att den danska polisen hade ett stort ansvar för al-Khazrajis försvinnande. Det hann gå fem timmar från det att säkerhetspolisen tog emot anmälan till gränspolisen larmades.

Enligt danska tidningen BT hämtades al-Khazraji i Danmark av den amerikanska underrättelsetjänsten CIA. Påståendena styrks av uppgifter från INC. al-Khazraji smugglades därefter direkt över den tyska gränsen till Hamburg där ett privat jetplan väntade.

CIA har varken förnekat eller dementerat sin inblandning i försvinnandet.

Carl Hjelm, Asbjørn Svarstad