"Saddam flydde till Ryssland"

NYHETER

Var är Saddam Hussein?

Den störtade diktatorn och hans närmaste män tycks ha gått upp i rök.

Är han död? Finns han fortfarande kvar i Irak? Eller har han flytt utomlands och gömmer sig på hemlig ort?

När talesmän för George W Bushs administration i natt fick frågan om Saddam Hussein kunde de bara ge ett svar:

- Vi vet inte var han är.

Spåren efter diktatorn slutar vid en sönderbombad restaurang i Bagdad. Men hans kvarlevor har ännu inte hittats.

Enligt den amerikanska tankesmedjan Stratfor kan Saddam Hussein ha flytt till Ryssland.

Stratfors källor uppger att en uppgörelse slöts mellan Rysslands president Vladimir Putin och Bush-administrationens säkerhetsrådgivare Condoleezza Rice, skriver Dagens Nyheter.

Uppgörelsen gick ut på att Saddam skulle få lämna Bagdad utan att göra allvarligt militärt motstånd i utbyte mot en fristad i Ryssland.

Även källor i den jordanska regeringen rapporterar att CIA kommit överens med Saddam om asyl i Ryssland i utbyte mot att motståndet i Bagdad upphörde.

I arabvärlden cirkulerar dussintals uppgifter och spekulationer om vart Saddam Hussein och den irakiska regimens inre krets tagit vägen.

Finns i Tikrit?

Trovärdiga uppgifter från flera håll tyder på att Saddam Hussein och hans närmaste finns i Tikrit.

Om Saddam Hussein bestämt sig för att slåss in i det sista är det i Tikrit han kan bjuda hårdast motstånd.

Men andra uppgiftslämnare är lika säkra när de påstår att Saddam i stället finns i staden Bakouba.

Mycket tyder på att regimens inre krets ägnat sin sista tid vid makten åt att förbereda sin egen flykt från Bagdad i stället för att tänka på det militära försvaret.

Medan informationsministern Muhammed al-Sahaf var ensam kvar och höll ställningarna kunde Saddam Hussein och hans närmaste sätta sig i säkerhet.

Falska tv-tal

Informationsministern fortsatte att ge presskonferenser där han manade folket till att slåss ända fram till i onsdags då också han var spårlöst försvunnen.

Från det att kriget inleddes till dess tv-stationen slogs ut sände den irakiska tv:n tio olika inslag med Saddam Hussein. Men enligt såväl amerikanska säkerhetsanalytiker som flera arabiska källor var samtliga inspelningar med den irakiska ledaren falska.

Gömmer sig i Syrien?

Ryktet om att Saddam Hussein gömmer sig i Syrien fortsätter att cirkulera med oförminskad styrka. Men några bevis finns inte.

Och ryktesspridningen kommer att fortsätta. Så länge USA inte kan visa upp Saddam Hussein - död eller levande - kommer han att gäcka världen. Precis som Usama bin Ladin har gjort sedan han försvann spårlöst.

Thomas Gustafsson