"Vi är fria"

Kirkuk befriat - nu hoppas kurderna på självständighet

Foto: MUSTAFA CAN
JUBEL - OCH ORO Genom Kirkuks gator drar kolonnerna med jublande kurder. Turkiet ser dock med oro på en kurdisk kontroll över Kirkuk. Blir Kurdistan självständigt kanske kurderna i Turkiet gör revolt mot Ankararegimen.
NYHETER

KIRKUK

Kurden Necat Abdullatif spottade först på den nedrivna Saddamstatyn i centrala Kirkuk, föll på knä, kysste marken och sa:

- I fyrtio år har jag väntat på att få kyssa din fria mark.

Foto: CAREN FIROUZ/REUTERS
HATAD STATY ÄR FÄLLD På den här platsen i Kirkuk stod till i går statyn av diktatorn Saddam Hussein.

I samband med Saddam Husseins "arabiseringspolitik" fördrevs hundratusentals kurder från oljemetropolerna Kirkuk och Mosul.

Nu vill kurderna tillbaka för att återta sina hem och egendomar.

Kirkukbon Sakir Fewzi, som är kurd, berättar att majoriteten av de kanske 50 000 irakiska soldaterna redan för två veckor sedan drog sig tillbaka för att försvara Bagdad.

- Klockan åtta på morgonen såg jag hur resten av soldaterna lade ned sina vapen, tog av sig militärjackorna och beblandade sig med befolkningen eller stack i väg. Vart vet jag inte.

Nyheten spred sig

Nyheten om Kirkuks befrielse spred sig som en löpeld till den kurdiskt kontrollerade staden Erbil, 100 kilometer norr om Kirkuk. Trafiken längs vägen mellan de två städerna orsakade kaos.

Kurdiska peshmergasoldater som försökte stoppa landsmän från att köra in i staden fick ge sig.

Necat är en av de tiotusentals kurder som under dagen tagit sig från regionsstaden Erbil till sin förra hemstad Kirkuk.

- Ingen kan stoppa oss från att återta kontrollen över Kirkuk, ropar Necat där han står bredvid dansande, jublande folkmassor som skriker:

- Kerkuk - Kurdistans hjärta: Du är befriad.

De många araber som passiva står vid sidan om och ser på när kurderna river ner planscher och statyn på Saddam Hussein hurrar eller jublar inte över att staden befriats.

- Jag känner bara tomhet, säger araben Samir Ahmed.

- Trots att amerikanerna bombade runt om och inte inne i själva staden, har de kraftiga explosionerna skrämt livet ur befolkningen.

Samir, som är läkare, säger dock att han inte har något emot om kurderna återfår kontrollen över staden.

- Vår situation kan inte bli sämre än den var under Saddams tid, förklarar han. Vi levde som skrämda djur, människor vågade inte säga något ont om regimen ens till sina släktingar.

- Kurdiska specialstyrkor kom in i staden två timmar senare, inga strider bröt ut. Sen vällde civila kurder in i staden och plundrade offentliga byggnader på stolar, kylskåp, madrasser... ja, allt.

Vågade inte berätta

Många kirkukbor, araber, kurder och turkmener jag talar med berättar att de haft vatten, mat och elektricitet sen kriget bröt ut. En del har också kunnat följa krigsutvecklingen på tv i andra än Saddam-styrda medier.

- Det är en yrkeshemlighet hur jag kunde få in Radio Monte Carlo, säger elektroingenjören Ali Newroz. Men jag vågade inte tala om för andra än de i familjen att Saddam var på väg att förlora kriget.

- Sedan Bagdad föll har jag inte kunnat bärga mig att få springa fritt på vår kommande huvudstads gator.

Tilltänkt huvudstad

På de två kurdpartierna KDP:s och PUK:s officiella karta är just Kirkuk tilltänkt som huvudstad i "Kurdistan". Något som skrämmer turkiska makthavare. Redan häromdagen sa en turkisk befälhavare att om en enda kurdisk soldat stannar i Kirkuk i en timma är det en "provokation" mot Turkiet, som under en längre tid utfärdat varningar om att ingripa militärt om kurderna tar kontrollen över Kirkuk och Mosul.

Den turkiske utrikesministern Abdullah Gul sa under torsdagen att om inte kurderna drar sig ur Kirkuk kommer man att "vidta nödvändiga åtgärder".

Turkiet fruktar att kurdisk kontroll över Kirkuks och Mosuls väldiga oljefält skulle ge kurderna en ekonomisk makt att utropa ett självständigt Kurdistan, som skulle uppmuntra kurderna i Turkiet att göra revolt mot Ankararegimen.

Mustafa Can