Angelica vann mot mobbarna

Pojkarna som förnedrade henne fällda - tvingas betala böter och skadestånd

1 av 2 | Foto: HÅKAN LUTHMAN
TROR PÅ RÄTTVISAN IGEN I går dömdes pojkarna som var ansvariga för det uppmärksammade övergeppet mot Angelica Brand. "Den här domen är viktig för alla mobbade barn och ungdomar. Den visar att man inte kan göra så här mot någon och slippa undan. Nu tror vi på rättvisan igen," säger Angelica Brands mamma Monica.
NYHETER

Skolflickan Angelica Brand har fått upprättelse och vunnit över sina mobbare.

Pojkarna som överföll och förnedrade henne under en rast dömdes i går till böter för olaga tvång vid tingsrätten i Sundsvall.

- Nu tror jag på rättvisan igen, säger Angelica Brand.

Aftonbladets berättelse om övergreppet mot Angelica Brand väckte starka reaktioner då den publicerades första gången i slutet av januari.

Kallades pojkstreck

Den 13-åriga flickan hade överfallits av ett gäng äldre pojkar under en rast på Nivrenaskolan i Sundsvall. De band hennes händer och fötter med tejp så att hon inte kunde röra sig, släpade henne fram och tillbaka i korridoren, misshandlade och förnedrade henne.

Trots att polisutredningen slog fast att Angelica Brand utsatts för ett grovt övergrepp avfärdade åklagaren händelsen som ett "pojkstreck" och väckte därför inte åtal.

Skolan skyllde också ifrån sig. Inte ens när Skolverket kritiserade skolan ville rektorn medge att de hade gjort fel utan förklarade bara i en intervju med Aftonbladet att han inte delade Skolverkets bedömning.

Sedan händelsen uppmärksammats av media har Angelica Brand och hennes mamma fått ta emot en våg att sympatier från hela landet.

- I början kändes det som om vi stod helt ensamma och då var det väldigt jobbigt, säger Angelica Brands mamma Monica.

- Men allt stöd som vi sedan fick från allmänheten gjorde att vi orkade kämpa vidare. Alla brev och samtal som kom från hela landet. Och stödet från brottsofferjouren.

Olaga tvång

I mitten av februari vann Angelica Brand en delseger. Aftonbladet kunde då berätta att fallet skulle tas upp på nytt av åklagarmyndigheten. En månad senare åtalades de två pojkarna i gänget som var över 15 år och straffmyndiga.

Och i går kom alltså domen. Sundsvalls tingsrätt finner att båda pojkarna gjort sig skyldiga till olaga tvång.

Brottet brukar normalt ge fängelse vilket också tingsrätten konstaterar. Pojkarnas låga ålder gör dock att rätten nöjer sig med att döma ut 50 dagsböter vardera. Dessutom ska pojkarna betala ett skadestånd på sammanlagt 27 000 kronor till Angelica Brand för den kränkning och det våld de utsatte henne för.

Av de övriga pojkarna som deltog i övergreppet var två inte 15 år vid tillfället och därför inte straffmyndiga. En femte pojke som tidigare delgetts misstanke visade sig vid kompletterande förhör inte ha varit inblandad i händelsen.

Viktig dom - för alla

- Det känns skönt att det är över. Det spelar inte någon roll vilket straff pojkarna fick men det var viktigt att det blev en fällande dom. Man ska inte kunna göra så här mot en flicka och sedan slippa undan, säger Angelica Brands mamma.

- Det är ju inte bara för min dotter jag har drivit detta vidare. Alla ska kunna gå till skolan och känna sig trygga. Därför är domen så viktig. Den visar alla barn och undomar som mobbas att de inte ska ge upp utan kämpa vidare för rättvisa.

Thomas Gustafsson