Hittad bunden efter sju dygn

41-åring misstänks ha rövat bort och fängslat ung kvinna

1 av 2 | Foto: Urban Andersson
Fängslad på övervåningen I det här huset någonstans i Småland hittade polisen kvinnan fastbunden i en säng. Hon hade då varit spårlöst försvunnen i en vecka.
NYHETER

SMÅLAND

Här, i ett hus långt ute på den småländska landsbygden, hittade polisen i går en 33-årig kvinna - fastbunden i sängen.

I en vecka var hon spårlöst försvunnen.

I går greps en 41-åring, misstänkt för människorov.

- Vi var rädda att han skulle döda henne, säger kommissarie Göran Gunnarsson.

Kvinnan lever med skyddad identitet efter att under flera år ha blivit hotad och trakasserad av den 41-årige mannen.

- Han är besatt av henne, säger Göran Gunnarsson.

1997 fick mannen besöksförbud till kvinnan - vilket han brutit mot flera gånger.

Mordbrand

Han har även förföljt hennes familj. Nyligen avtjänade han ett fängelsestraff för mordbrand efter att ha kastat in ett brinnande föremål i familjens brevinkast.

Hon anmäldes som försvunnen i onsdags efter att föräldrarna upptäckt att hon inte fanns i sin lägenhet i en mellansvensk stad. Även hennes bil var borta.

Polisen tog försvinnandet på stort allvar.

Ett 30-tal poliser var inblandade i spaningsarbetet och polisen vädjade i onsdags till media att inte publicera uppgifter om fallet eftersom det skulle kunna hota kvinnans liv.

Snabbt misstänkt

- Våra kollegor i Stockholm som haft mycket med mannen att göra befarade att han skulle ta livet av henne, säger Göran Gunnarsson.

Misstankarna riktades snabbt mot mannen. Sedan en månad tillbaka hade kvinnan och hennes familj förstått att 41-åringen knäckt hennes nya hemliga adress.

Mannen har tältat i närheten av kvinnans familjs hem.

- Han har inte begått något brott och är inte anmäld för att brutit mot besöksförbudet. Därför har vi inte kunnat göra något, säger Göran Gunnarsson.

I går eftermiddags beslutade polisen att kontrollera en sommarstuga i Småland. Fastigheten ägs av en släkting till mannen.

När polisen kom dit för en rutinkontroll upptäckte de att kvinnans bil var parkerad utanför huset. Patrullen vände om, men då körde bilden iväg.

Greps odramatiskt

De följde efter. Bilen stannade utanför ICA-butiken i det lilla samhället.

- Mannen greps helt odramatiskt, säger Ulf Karlsson vid polisen.

Inne i den spartanskt möblerade sommarstugan fann de kvinnan - fastbunden i en säng på övervåningen. Hon var inte skadad men mycket medtagen och har inte kunnat höras ännu.

Grannarna på gatan har inte uppfattat det som att kvinnan varit frihetsberövad. De berättar att mannen och kvinnan var ute och promenerade tillsammans och att de satt och grillade en kväll då det var vackert väder.

"Väldigt tyst"

- Jag tycker inte att hon verkade rädd, men hon var väldigt tyst, säger en granne.

- Han berättade att han haft fantastiska somrar här som liten, men att han nu funderade på att sälja huset.

Polisen tror att kvinnan varit så rädd för mannen att hon inte vågat göra något, erfar Aftonbladet. När han uträttat ärenden utanför huset ska han ha bundit fast henne inomhus.

Människorov

- Jag har inte sett honom på många år och jag tyckte det var lite konstigt att han dök upp nu och den här årstiden. Jag tyckte synd om dem, värmen i huset är avstängd, så jag var erbjöd lite kaffe och några smörgåsar, säger grannen.

- Bara några timmar före gripandet pratade jag med honom. Då sa han att kvinnan åkt hem.

41-åringen är misstänkt för människorov och olaga frihetsberövande.

Dömd till fängelse nio gånger

Brottsbanan började i lumpen för 20 år sedan.

Sedan dess har 41-åringen dömts till fängelse nio gånger för bland annat olaga frihetsberövande, vapenbrott och grova överträdelser av besöksförbud.

Lennart Håård, Jens Kärrman, Camilla Norström