Två barn dödade av amerikansk militär

Sköts ihjäl vid vägspärr i Nasiriya

NYHETER

Två irakiska barn sköts ihjäl av amerikansk militär vid en vägspärr i Nasiriya i södra Irak tidigt i morse.

Ytterligare nio personer skadades.

- Det hela var ett beklagligt misstag, säger marinkårskaptenen Jay Delarosa.

Det var när föraren i en irakisk civil minibuss vägrade stanna vid en vägspärr som de amerikanska marinsoldaterna öppnade eld, uppger Reuters.

– Våra marinsoldater vidtog åtgärder för att skydda sig själva mot vad de trodde var en självmordsbombare, säger kapten Jay Delarosa vid USA:s marinkårsförband i Nasiriya.

Två barn dödades och nio personer skadades. Inga vapen eller sprängladdningar hittades i bilen.

Mosul föll i natt

Under natten gick kurdiska soldater och soldater från USA:s 173:e luftburna division in i Mosul, Iraks tredje största stad med 1,8 miljoner invånare.

En första kontingent med amerikanska specialstyrkor som tog sig in till centrum i Mosul möttes av eld från krypskyttar, rapporterar AFP.

Elva jeepar med några dussin soldater körde genom stadens tomma och av plundring förödda gator, enligt nyhetsbyråns reporter i staden. De följdes av omkring 300 soldater ur det kurdiska partiet KDP:s specialstyrkor.

De irakiska befälhavarna i Mosul hade erbjudit kapitulation utbyte mot amnesti för soldaterna och att bombningarna mot staden skulle upphöra, skriver New York Times.

Utanför Mosul har högar med uniformer, hjälmar, kängor och ammunition från cirka 300 irakiska soldater som flytt staden, uppger Reuters.

En bro på vägen från Arbil till Mosul har reparerats. Det gör det lätt för de amerikanska stridsvagnar som på torsdagen flögs från Tyskland till Erbil att fortsätta västerut till Mosul.

"Mosul ska inte styras av kurder"

Just nu avancerar de kurdiska soldaterna från den kurdiska zonen för att inta städer som av tradition är kurdiska men som länge styrts av Bagdadregimen.

USA har försäkrat Turkiet att den kurdiska administrationen i norra Irak inte skall svälja Mosul och Kirkuk, som intogs av kurdiska soldater på torsdagen.

Och de kurdiska styrkorna har nu fått order att lämna Kirkuk.

– Ordern har utfärdats. Nu väntar vi bara på att amerikanska soldater kommer hit. Beväpnade kurder bör lämna Kirkuk i dag eller i morgon, säger general Mam Rostam som tillhör det kurdiska partiet PUK.

Bomber mot Saddams halvbror

Amerikanska styrkor släppte tidigt på fredagsmorgonen sex precisionsbomber på ett hus cirka tio mil väster om Bagdad.

Målet var Saddam Husseins halvbror, Barzan Ibrahim Hasan al-Tikriti, som enligt uppgift befann sig i byggnaden. Han var tidigare chef för Iraks säkerhetspolis.

Inne i Bagdad fortsätter plundringen och kaoset. En AFP-journalist rapporterar att affärsinnehavare beväpnat sig och beskjuter plundrare.

Hundratals Bagdadbor har tagit sig in på säkerhetstjänstens högkvarter för att söka efter sina anhöriga, rapporterar al-Jazira.

Och efter flera dagars total laglöshet i Bagdad har nu USA:s soldater fått order att stoppa plundringen och laglösheten i Bagdad.

Nattligt utegångsförbud har utlysts i staden från och med fredag kväll, rapporterar AP.

Insatser riktas mot Tikrit

Och under natten har USA intensifierat bombningarna i Saddam Husseins födelsestad Tikrit, cirka 20 mil norr om Bagdad.

Enligt USA:s försvarsminister kan de irakiska styrkor som försvunnit från andra delar av landet ha samlats i Tikrit, som beskrivs som Saddamregimens sista starka fäste.

I den staden finns bland annat enheter ur det särskilda republikanska gardet, SRG, skriver New York Times.

SRG är den starkaste av Saddam Husseins elitstyrkor. Den består av fyra tungt beväpnade brigader, sammanlagt 12 000 man. Den är specialiserad på stadskrig och har som främsta uppgift att skydda Saddam Hussein.

Mer information inom kort. Texten uppdateras fortlöpande.

Fredrik Rundkvist, Susanna Vidlund, TT