Forskare identifierade sal-viruset

Sex nya dödsfall i Kina

NYHETER

Forskare sade sig på torsdagen ha identifierat det virus som sprider den livsfarliga lungsjukdomen sal (svår akut luftvägsinfektion). Tidigare har forskare hittat bland annat ett virus som misstänks förvärra sjukdomen.

Foto: ap
Munskydd har blivit så gott som obligatoriska på allmän plats i Sydostasien.

Det nu identifierade viruset föreslås få namn efter den läkare som först upptäckte smittan och senare föll offer för den - dr Carlo Urbani.

Samtidigt rapporterades om nya dödsfall i sal.

Det nya coronaviruset är, som man trodde, helt nytt för människan, rapporterade två olika forskargrupper i den vetenskapliga tidskriften New England Journal of Medicine. Upptäckten innebär att läkarna nu kan koncentrera sig på att utveckla ett enkelt test som snabbt kan klargöra huruvida en patient har drabbats av sal eller inte.

Det amerikanska centret för skydd mot smittspridning, CDC, har redan tre sådana test men anser att de inte är lämpade för vardagsbruk.

Coronavirus

CDC-forskarna sade i sin artikel i tidskriften att 19 sal-patienter - alla med anknytning till sjukdomsutbrotten i Hongkong och Guangdongprovinsen i Kina - har konstaterats vara infekterade av det nya coronaviruset och att ett coronavirus med identisk genuppbyggnad har påträffats också hos en patient i Kanada.

Även den andra forskargruppen, med tyska, franska och nederländska deltagare, menar att ett coronavirus är orsak till epidemin. De hade testat prover från 18 sal-patienter i Vietnam och från 21 friska som varit i kontakt med patienterna. Alla de svårt sal-sjuka bar på viruset. Ingen av de friska hade det.

Dr Carlo Urbani, från FN-organet WHO, avled av sal i mars efter att i Vietnam ha behandlat en av de första smittade patienterna. ''Vi föreslår därför att viruset benämns Urbanis sal-anknutna coronavirus'', skrev CDC-forskarna.

Sex nya dödsfall

Från Kina rapporterades sex nya sal-dödsfall på torsdagen, av dem två i Guangdong och fyra i den särskilda administrativa regionen Hongkong, meddelade AFP. Därmed har sjukdomen tagit minst 112 människoliv världen över. Drygt 3 000 människor har insjuknat i sal.

Allt fler regeringar i östra och sydöstra Asien inför nu reserestriktioner för att begränsa sjukdomens spridning. Filippinerna avrådde på torsdagen sina medborgare från resor till Hongkong, södra Kina, Singapore och Vietnam. Men Pekings nytillträdde borgmästare hävdade att myndigheterna har full kontroll på smittan i hans stad och manade utländska investerare och turister att fortsätta resa till Peking.

I Hongkong, där hälsovården redan går på knäna till följd av epidemin, har sal-smittan plötsligt kastat ett märkligt ljus över regionens tilltänkta nya reklamslogan. ''Hongkong lämnar dig andlös'', lyder slagordet som var tänkt att locka fler besökare till storstaden.

- Så snart sal-smittan bröt ut insåg vi naturligtvis att vår slogan skulle bli tämligen pinsam, sade Simon Clennell vid Hongkongs turistbyrå.

Alla placerade annonser i tidningar och tidskrifter hann man inte stoppa. Där byrån kunde byttes dock den tvetydiga reklamfrasen ut mot en ny: Inget går upp mot Hongkong.

Dödssmittan

TT

ARTIKELN HANDLAR OM