Hasch light lagligt, efter EG-dom

NYHETER

Malmö

Den 62-årige smugglande sjukpensionären släpptes ur svenskt häkte, när EG-domstolen slog fast att innehav av mycket svag hasch är lagligt.

Smugglaren, en holländare, häktades på luciadagen fjol, sedan han ertappats på Öresundsbron med 18,5 kilo hasch i bagaget.

När EG-domstolen i januari i år sade att hasch med lägre THC-halt än 0,2 procent är ofarligt och därför lagligt, beslöt åklagaren Ronny Jonsson att släppa den häktade. Holländarens parti höll 0,1 procent THC-halt, skriver Sydsvenska Dagbladet.

Vanlig styrka på hasch är sex-tio procent THC. Hasch svagare än 0,2 procent är enligt EG-domen lagligt att använda industriellt.

Ronny Jonsson vågade inte hålla mannen kvar i häktet efter domen men tänker ändå driva ärendet så långt som möjligt för att få en vägledande dom.

Åklagaren tror dessutom att smugglaren grundlurats. I förhör har holländaren medgett att han åtagit sig att smuggla in haschet mot viss ersättning.

Nu har han ringt upp åklagaren och begärt att få tillbaka partiet.

- Han skulle väl visa upp det för säljaren, säger Jonsson.

Smugglaren är tidigare dömd för att ha fört in 25 kilo amfetamin och 10 000 ecstasytabletter till Norge. Vid den senaste smuggelresan hade han med sin styvson som chaufför.

TT