Rånare kapade buss i Berlin

Polisen stormade bussen och avbröt gisslandramat

NYHETER

Minst en passagerare hölls som gisslan i ett kapardrama i Berlin när polisen på fredagseftermiddagen stormade bussen.

En bankrånare kapade bussen efter ett väpnat rån i morse och flera skott har avlossats.

Foto: ap
Poliser med skyddsväst vid den kapade bussen på fredagen.

En beväpnad bankrånare kapade på fredagen en dubbeldäckad linjebuss i Berlin. På eftermiddagen stormade polisen bussen. Polisen kastade in en chockgranat genom bakfönstret på bussen och sedan klättrade specialstyrkan in. Vid stormningen ska skottlossning ha förekommit.

Efteråt leddes två personer iväg från platsen.

- Gisslantagaren är skadad men gisslan är oskadd. Gisslantagaren blev först behandlad och sedan förhörd. sa polisens talesman Christian Matzdorf.

Den misstänktes identitet är ännu okänd.

20 gisslan först

När bussen kapades fanns 20 passagerare ombord. De flesta släpptes efter ett tag.

Kvar på bussen fanns den kvinnliga polisen och eventuellt en manlig chaufför.

Vapnet bankrånaren hade tillhörde, enligt den tyska tv-kanalen N-24, en kvinnlig polis ombord på bussen. Rånaren sägs ha överfallit den kvinnliga polisen och lyckats komma över skjutvapnet och sedan avlossat flera skott. I samband med det råkade han enligt den tyska tidningen Stern skjuta sig själv i benet.

- Kaparen är skadad. Det rör sig förmodligen om ett vådaskott.

Belägrad av beväpnad polis

Bussen belägrades av polis på Sachsenstrasse i den trendiga stadsdelen Schöneberg. Ett stort område spärrades av med röd-vita band kring den plats där bussen stoppats. Brandkåren fanns på plats i närheten.

- Specialstyrkor var på plats och polisen försökte förhandla med kaparen. Han krävde en helikopter och en fallskärm.

Enligt tidningen Stern klev en polis med händerna över huvudet in i bussen vid 11.40 på förmiddagen för att försöka förhandla med kaparna.

Misslyckat rån

Kapningen skedde efter ett rån strax före tio på fredagsförmiddagen mot banken Commerzbank på Slottsgatan i det välbesökta shoppingkvarteren i distriktet Steglitz i södra Berlin, uppger AP.

Vittnen sa till nyhetsbyrån att de såg två maskerade män gå in i banken och skrikit "pengar, pengar". En av männen ska ha varit beväpnad med en pistol.

Rånet uppges ha misslyckats. Rånarna som ska vara i 25- till 30-årsåldern flydde och enligt polisen kastades sig en av rånarna upp på bussen som kör linje 185. Vart den andre rånaren tog vägen är oklart.

- Man vet inte vart den andre tog vägen men det finns uppgifter om att det är han som har pengarna från rånet, säger Asbjörn Svarstad till aftonbladet.se.

Susanna Vidlund, Caroline Olsson