Jakt på Iraks försvunna ledare

300 000 USA-soldater jagar Saddam och hans toppmän

NYHETER

Saddam Hussein är försvunnen.

Och vice premiärminister Tariq Aziz.

Och den pratsamme informationsministern Muhammed al-Sahaf.

Hela det irakiska ledargarnityret är spårlöst förvunnet.

Foto: ap, reuters, guardian, global security
De mest efterspanade Saddam Hussein och hans toppmän har försvunnit spårlöst. Nu jagas de av USA:s militär.

Iraks president Saddam Husseins halvbror Barzan al-Takriti, dödades på fredagsmorgonen. Det uppger vänner till familjen, enligt nyhetsbyrån AFP.

Han omkom när amerikanska trupper bombade hans lantgård i Ramadi, väster om Bagdad.

USA:s militär har upprättat en lista med namnen på 55 högt uppsatta irakiska ledare som nu jagas med ljus och lykta.

Elva av dem är särskilt angelägna att finna. Det handlar om den högsta ledningen med Saddam Hussein i spetsen.

De elva är världens för tillfället mest jagade män. Och det finns massor av teorier om var de kan finnas.

En teori går ut på att Saddam och hans närmaste män flytt till Ryssland.

Teorin lanserades på torsdagen av den amerikanska och vanligtvis mycket trovärdiga tankesmedjan Strategic Forecast, Strafor. Det hela uppges vara baserat på information från underrättelsetjänster i Ryssland och Mellanöstern

Saddam skulle enligt denna teori träffat en uppgörelse med USA om att få lämna Irak i utbyte mot att styrkorna i Bagdad la ner sina vapen.

Saddam och hans närmste män lämnade den irakiska huvudstaden på tisdagskvällen, innan den omringades av USA:s militär. Därefter ska de ha tagit sig till Ryssland via Damaskus i Syrien.

Hemliga arkiv

Fristaden i Ryssland ska de ha fått i utbyte mot statsarkivet – ett arkiv som skulle kunna avslöja Rysslands inblandning i Iraks vapenarsenal.

Detta arkiv uppges ha transporterats ut från Bagdad av personal från den ryska ambassaden när ambassadören evakuerades förra veckan.

Vad som skulle tala för den här teorin är den plötsliga och oväntade kollapsen av det irakiska försvaret på onsdagsmorgonen. Och det faktum att ingen irakisk toppledare synts till sedan i tisdags – inte ens den tidigare så pratsamma informationsministern.

Gömmer sig i en bunker

Sedan tidigare finns en rad andra teorier:

Saddam gömmer sig i en underjordisk bunker i Bagdad. Under huvudstaden finns väldiga tunnel- och bunkersystem. Där skulle Saddam och hans närmaste män kunna hålla sig gömde i flera månader.

Saddam befinner sig i Bakouba, cirka fyra mil nordöst om Bagdad. Det sa den irakiske oppositionsledaren Ahmad Chalab till nyhetskanalen al-Jazira på torsdagsmorgonen.

Saddam gömmer sig i en bunker i sin födelsestad Tikrit, 17 mil norr om Bagdad. Den tungt befästa staden tros vara det sista starka fästet för Saddamregimen och är det sista stora militära målet för den amerikanska militären. I Tikrit uppges Saddam Hussein låtit bygga ett en stor underjordisk bunker i anslutning till sitt presidentpalats. Där han och hans närmaste män skulle kunna hålla sig gömda i månader.

Saddam är död. En stor grop i marken är allt som återstår av den restaurang i centrala Bagdad som bombades med fyra bunkerbrytande bomber i början av veckan sedan USA fått uppgift om att Saddam åt middag där. Kanske blev det hans sista måltid. DNA-analysen av jordhögen har ännu inte gett något resultat.

Fakta: Iraks försvunna ledare

Fredrik Rundkvist, Susanna Vidlund