Oljestaden Mosul intagen

Hela den irakiska femte armékåren kapitulerade

NYHETER

MOSUL

Amerikanska och kurdiska styrkor intog på fredagen Mosul, Iraks tredje stad i storleksordning. Hela den irakiska Femte armékåren kapitulerade.

Därmed har den amerikansk-brittiska alliansen kontroll över alla viktiga irakiska oljeanläggningar.

Sedan Mosul och Kirkuk fallit återstår bara ett viktigt fäste att erövra: Saddam Husseins hemstad Tikrit 17 mil norr om Bagdad.

USA fortsätter att bomba Tikrit, dit många av de soldater som givit upp på andra håll antas ha tagit sig. Här väntas, till sist, Saddamregimens militär bjuda alliansen motstånd.

Utanför oljestaden Kirkuk, där kurdisk gerilla och amerikanska specialstyrkor tog kontrollen i torsdags, landsattes under natten soldater ur den amerikanska 173:e flygburna brigaden. De spred genast ut sig över de viktiga oljefälten runt staden, som hittills har stått för omkring 40 procent av Iraks oljeproduktion.

Fälten verkade i stort sett oskadda, med undantag för en brinnande oljekälla. Soldaterna spärrade av området och därmed har alliansens trupper kontroll över alla de viktiga oljefälten.

Observatörer från Turkiet

De kurdiska framgångarna har fått Turkiet att skicka 15 militära observatörer till norra Irak.

- De ska stanna så länge de behövs, sade en hög turkisk diplomat.

Den turkiska ledningen fruktar, att om de irakiska kurderna får kontroll över oljan kan det sporra dem att utropa självständighet - något som befaras kunna inspirera kurderna i sydöstra Turkiet. Turkiet har hotat intervenera militärt ifall Kirkuk och Mosul kommer under kurdisk kontroll.

Kurdisk reträtt

Det irakkurdiska partiet PUK, vars styrkor intog Kirkuk, lovade dock att omgående dra sig tillbaka och överlämna kontrollen till de nyanlända amerikanska soldaterna. Så rapporteras också ha skett.

I sydöstra Turkiet gläder sig många åt de kurdiska framgångarna i Irak och ser fram emot att deras etniska bröder får självstyre inom ramen för en irakisk federation, rapporterade Reuters från Silopi.

- Det som händer i Irak innebär ingen risk för Turkiet, försäkrade en lokal kurdisk företrädare.

- Vi vill inte splittra det här landet. Vi vill bara ha demokrati och medborgerliga rättigheter, tillade han.

Leda ned vapen

De irakiska soldater som höll Mosul lade liksom kollegorna i Kirkuk ned vapnen och gav sig av. Det amerikanska centralkommandot i Qatar meddelade att Femte armékåren skrivit under ett avtal om eldupphör och att de irakiska soldaterna skulle hemförlovas.

Liksom i Kirkuk fylldes tomrummet av kurdisk peshmerga-gerilla, i detta fall från partiet KDP, och amerikanska specialstyrkor.

De första amerikanska och kurdiska styrkorna som körde in i staden besköts av krypskyttar, men gatorna låg i stort sett öde och bar spår av omfattande plundring, uppger en AFP-reporter.

Mosul med 1,5 miljoner invånare ligger 45 mil norr om Bagdad och är, till skillnad från Kirkuk, arabdominerat.

Besköt barn

Två irakiska barn sköts ihjäl av amerikansk militär vid en vägspärr i Nasiriya i södra Irak tidigt i morse.

Ytterligare nio personer skadades.

- Det hela var ett beklagligt misstag, säger marinkårskaptenen Jay Delarosa.

Det var när föraren i en irakisk civil minibuss vägrade stanna vid en vägspärr som de amerikanska marinsoldaterna öppnade eld, uppger Reuters.

– Våra marinsoldater vidtog åtgärder för att skydda sig själva mot vad de trodde var en självmordsbombare, säger kapten Jay Delarosa vid USA:s marinkårsförband i Nasiriya.

Två barn dödades och nio personer skadades. Inga vapen eller sprängladdningar hittades i bilen.

Bomber mot Saddams halvbror

Amerikanska styrkor släppte tidigt på fredagsmorgonen sex precisionsbomber på ett hus cirka tio mil väster om Bagdad.

Målet var Saddam Husseins halvbror, Barzan Ibrahim Hasan al-Tikriti, som enligt uppgift befann sig i byggnaden. Han var tidigare chef för Iraks säkerhetspolis.

Inne i Bagdad fortsätter plundringen och kaoset. En AFP-journalist rapporterar att affärsinnehavare beväpnat sig och beskjuter plundrare.

Hundratals Bagdadbor har tagit sig in på säkerhetstjänstens högkvarter för att söka efter sina anhöriga, rapporterar al-Jazira.

Och efter flera dagars total laglöshet i Bagdad har nu USA:s soldater fått order att stoppa plundringen och laglösheten i Bagdad.

Nattligt utegångsförbud har utlysts i staden från och med fredag kväll, rapporterar AP.

Insatser riktas mot Tikrit

Och under natten har USA intensifierat bombningarna i Saddam Husseins födelsestad Tikrit, cirka 20 mil norr om Bagdad.

Enligt USA:s försvarsminister kan de irakiska styrkor som försvunnit från andra delar av landet ha samlats i Tikrit, som beskrivs som Saddamregimens sista starka fäste.

I den staden finns bland annat enheter ur det särskilda republikanska gardet, SRG, skriver New York Times.

SRG är den starkaste av Saddam Husseins elitstyrkor. Den består av fyra tungt beväpnade brigader, sammanlagt 12 000 man. Den är specialiserad på stadskrig och har som främsta uppgift att skydda Saddam Hussein.

Susanna Vidlund, Fredrik Rundkvist , TT-Reuters