Ja till sex - nej till vård

Prostituerade Rosinha fick F-skatt - sköterskan Carina fick avslag

Foto: ANDERS WEJROT
SKATTSKYLDIG Prostituerade Rosinha Sambo fick F-skattsedel men riskerar att mista den. Hon tänker nämligen inte betala den summa som skattemyndigheten räknat ut - 68 000 kronor per månad.
NYHETER

Det är okej att sälja sex - men förbjudet att sälja vård.

Prostituerade Rosinha Sambo fick F-skattsedel utan problem.

Sjuksköterskan Carina Johansson fick nej.

Foto: LASSE HEJDENBERG
Sjuksköterskan Carina Johansson får inte starta eget.

När Rosinha Sambo i Varberg den 17 mars fick sin F-skattsedel, och därmed skattemyndighetens välsignelse att sälja sex genom företaget Prostitution, gav det eko både i Sverige och i världen.

Skattekontoret i Varberg har fått arga samtal varje dag sedan dess från personer som ifrågasätter beslutet.

Inte kriminellt

- Vi undersökte saken noga, men vi kan inte behandla henne på annat sätt än någon annan. Det är ingen kriminell handling att sälja sex, säger skattehandläggare Torbjörn Ahlberg.

Att torskarna bryter mot lagen när de köper sex bryr sig inte skattemyndigheten om. Det viktiga är att den som ansöker om F-skattsedel uppfyller tre kriterier. Arbetet ska vara varaktigt, självständigt och ha ett vinstsyfte.

Det är där sjuksköterskan Carina Johansson från Linköping går bet.

Hon har arbetat i vården i 30 år och vill starta eget som sjuksköterska. Tanken är att landsting, kommuner och företag runt om i landet ska kunna hyra in henne.

Men skattemyndigheten anser inte att hennes jobb är tillräckligt självständigt för en F-skattsedel. Hon har inte någon egen lokal, ingen egen utrustning och kommer ibland att jobba hos sin tidigare arbetsgivare.

Har utbildning

I somras slog länsrätten fast att Carina Johansson inte har rätt att driva företag.

- Jag tycker att det är horribelt och märkligt. Varför får hon men inte jag? Jag har utbildning, utför ett seriöst arbete och betalar skatt, det ska väl räcka, säger Carina Johansson.

Rosinha Sambo har fått sin F-skattsedel men riskerar att mista den. Hon tänker nämligen inte betala den summa som skattemyndigheten räknat ut - 68 000 kronor per månad.

Orimlig lag

Så hög blir skatt och avgift beräknat på årsinkomst 900 000 kronor som hon själv uppskattat.

- Jag har betalat 5 000 kronor. Det tycker jag är lagom. Den orimliga sexköpslagen som kriminaliserar mina kunder gör att jag inte kan jag inte tjäna mer, säger Rosinha Sambo.

Hon har nu polisanmält staten för att ta emot pengar från sexköpare.

Jessica Ritzén