Bagdads lekstuga - Udays lyxgarage

Motorvrålen ekade när samlarbilarna rullade ut

1 av 4 | Foto: MATTIAS CARLSSON
GLAD VID RATTEN Saddams son Udays lyxbilsgarage - som bland annat innehöll en gammal Rolls Royce - förvandlades till rena rama lekstugan när Bagdadborna tog sig in.
NYHETER

BAGDAD

Plundringen av Bagdad är tragisk men kan ändå ha en komisk sida.

I går upptäckte någon att Uday Hussein, Saddams ökände son, hade ett garage med bilar alldeles i utkanten av det stora området kring Nya palatset.

Garaget låg nära Tigris, på flodens västra bank. Det tog bara några minuter innan garaget var fullt av män, som letade efter startnycklar, lyfte på motorhuvar, försökte knuffa igång bilarna eller bogsera bort dem.

Och där försvann en Toyota Landcruiser, och en Beach Buggy, vilket är en specialbyggd bil att köra på sandstränder med.

I garaget stod en gammal och vacker Rolls Royce. En man satte sig på förarsätet och kände på träratten och lekte att han körde.

Skottsäker Cadillac

Och där startade någon en Morgan sportbil, vars motorvrål ekade i betongsalen.

Och där stod en förlängd skottsäker Cadillac Fleetwood, och en förlängd Mercedes 600 med ståplats längst bak för livvakter.

Och där fanns en Chevrolet Belair och en Ford med träkaross från 1940-talet och två Londontaxi och små specialbyggda bilar som såg ut som leksaker. En av dem hade den irakiska örnen som märke på grillen.

Garaget var den brutale Udays lekstuga med ungefär 30 bilar, de flesta samlarobjekt.

Men nu blev garaget vanliga irakiska mäns lekstuga och mitt i den frenetiska plundringen skrattade de som om de vore på en rolig, galen fest.

Vilket det väl var.

En efter en av Uday Husseins bilar rullade ut ur garaget.

Amerikanska soldater hade fått order att stoppa plundringen av Nya palatset, men det är osäkert om de kom fram till Udays garage innan bilarna var borta.

Och ingen sörjer väl särskilt mycket över det.

Peter Kadhammar

ARTIKELN HANDLAR OM