Dagen då anarkin tog över i Mosul

NYHETER

MOSUL

- Ni åker in till Mosul på egen risk - vi har blivit beordrade att dra oss ur staden för att undvika strider, säger en kurdisk peshmergasoldat vid den sista checkpointen före Mosul. Total anarki råder efter att irakiska styrkor övergav Iraks tredje största stad på morgonen.

Foto: REUTERS
Skyddar sitt byte En plundrare i Mosul skyddar sig själv och sitt byte med hjälp av en bajonett.

Vi har precis passerat bron över floden Tigris och är på väg mot Mosuls centrala delar när en gammal kvinna, böjd av ålder, ställer sig framför vår bil och skriker gråtande:

- Var är dessa förbannade välgörare som skulle garantera oss ordning och frihet?

Laglösheten härskar

Det är ironiskt att en dag som denna befinna sig i urgamla marker där babylonierkungen Hammurabi för drygt 4 000 år sedan introducerade ett rättstänkande - till exempel att inte utkräva blodshämnd - som ännu gäller i både västerländska och österländska samhällen.

Staden som i årtusenden styrts av allehanda storerövrare härskas nu av laglöshet.

Banker, sjukhus, skolor sätts i brand sedan de länsats på stolar, bord, kylskåp, pennor" ja, till och med madrasser.

Unga män med stulna vapen kör omkring och skjuter in i byggnader och bilar.

Trots att jag åker in med beväpnad eskort hotas vi ständigt av människor som skriker att vi - "tyranner" - ska lämna deras "arabiska jord".

Utanför en kommunal byggnad träffar jag Sitti Sadellah och hennes två småpojkar som vilar vid vägkanten med sitt byte i en plastpåse. Ett stycke tyg, pappersblock, två tvålar och ett par toalettrullar.

- Allt som tillhört den tjuvaktiga staten är heligt byte, säger Sitti med eftertryck. Men det är skam att byggnaderna sätts i brand.

Skräckfyllda dagar

Trots att staden inte bombades - förutom ett par underrättelsebyggnader - vittnar många Mosulbor om skräckfyllda dagar och nätter.

- Tusentals soldater ur Saddam Husseins exekutionspatruller körde runt och varnade människor för att fly staden, säger kurden Bakir Bawa.

- Det sätter sig i psyket när bestar säger att om Saddam faller ska befolkningen falla (dö) med honom.

Bakir är kusin till min svensk-kurdiske guide Bauer Bawa, som han inte träffat på 20 år. Han guidar oss från kaoset i centrala Mosul till ett av Saddam Husseins palats.

Även här är plundringen i full gång.

Mustafa Can