Amerikansk polis ska stoppa plundring

Läkare beväpnade på sjukhusen

NYHETER

WASHINGTON

USA ska skicka 1 200 poliser, rådgivare och juridiska experter till Irak de kommande veckorna i ett försök att stoppa plundringarna och laglösheten som följt på kriget.

Och irakisk polis manas att återgå till jobbet.

Enligt talesmannen för utrikesdepartementet i Washington, Richard Boucher, ska 26 amerikanska experter resa i ett första skede. De ska arbeta under den pensionerade generalen Jay Garner som ska leda återuppbyggnadsarbetet.

På fredagen försökte de amerikanska styrkorna också att få Bagdads poliskår att återvända till arbetet för att hjälpa till att hålla ordning på gatorna i huvudstaden.

- Vi har försökt att få kontakt med tjänstemännen inom polisen. Vi har försökt få dem att komma och prata med oss och hjälpa till att återställa lugnet, sade en överste i Bagdad till tv-kanalen BBC.

De irakiska poliserna som arbetade när Bagdad föll, försvann när de amerikanska soldaterna kom. Så gott som alla stadens polisstationer har plundrats.

Översten sade att han inte var alltför bekymrad över att polisen varit en del av Saddam Husseins regim. De flesta människor amerikanarna talat med försäkrat att den lokala polisen inte var särskilt allierad med den förra regimen.

Kaoset blev allt värre i Bagdad under fredagskvällen när plundrare gav sig på regeringsbyggnader, hotell och affärer. På sjukhusen stals mediciner, stetoskop, luftkonditioneringsanläggningar och kuvöser.

Läkare som försökte arbeta på ett av de tre fortfarande öppna sjukhusen tvingades att vara beväpnade när de behandlade plundrare som skjutits av affärsinnehavare som tagit lagen i egna händer.

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM