Pampigt prins- bröllop i Belgien

1 av 3 | Foto: reuter
Prins Laurent, 39, gifte sig med Claire Coombs, 29, vid en storslagen ceremoni på fredagen...
NYHETER

Prins Laurent av Belgien, 39 år, gifte sig idag med sin enkgelskättade brud Claire Coombs, 29, i centrala Bryssel.

Kungligheter från hela Europa var inbjudna till det storslagna bröllopet som bland annat kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine bevistade.

Klockan 10 vigdes paret i stadshuset i Bryssel för att senare gå till en storslagen traditionell ceremoni i blomstersmyckad Saint Michels katedral. Prinsen såg aningen nervös ut under vigseln med sin brud som bar en enkel vit brudklänning med trekvartsärmar, designad av belgaren Edouard Vermeulen. Hon bar en två och en halv meter antik slöja i spets som först bars av Laurents gammelfarmor 1877, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Bland gästerna på bröllopet fanns utöver kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine även prinsessan Margriet och Pieter van Vollenhoven av Nederländerna, prins Nikolaus och prinsessan Margaretha av Lichtenstein och kronprins Philippe av Belgien med sin Mathilde.

Efter bröllopet i katedralen, där gästerna fick möjlighet att ta nattvarden, bjöds det på lunch på Palais de Bruxelles.

Känd för sitt ungkarlsliv

Paret tillkännagav sin förlovning i december, månader efter att tidningarna spekulerat i deras romans.

Prins Laurent är son till Belgiens kung Albert och drottning Paola. Han är sonson till den framlidna drottning Astrid. Laurent är tidigare känd som en typisk ungkarl och har ett stort intresse för bilar. Han har de senare åren fått ett antal fortkörningsböter, något som den belgiska pressen uppmärksammat. Han är den åttonde i tronföljden efter sin bror Phillipe.

Claire Coombs föddes 1974 i Baath Storbritannien och har dubbelt medborgarskap. Hon är tvåspråkig och talar såväl engelska som franska och har därför den senaste tiden arbetat med att förbättra sin nederländska som talas av 60 procent av belgarna.

Susanna Vidlund