Rådgivare till Saddam gav upp

NYHETER

En av Saddam Husseins närmaste rådgivare i forskningsfrågor, general Amer Hammoudi al-Saadi, har överlämnat sig själv till de amerikanska styrkorna i Bagdad, rapporterade den tyska tv-kanalen ZDF.

General Amer al-Saadi ska ha fungerat som specialrådgivare åt Saddam Hussein och övervakat Iraks program för massförstörelsevapen, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Han överlämnade sig fredligt till de amerikanska styrkorna i Bagdad och överlämnandet bevittnades av tyska ZDF.

Enligt kanalen ska Al-Saadi, ha sagt till deras korrespondent att han inte hade någon som helst information om vad som hänt Saddam Hussein.

Han sa också att Irak inte har kemiska eller biologiska vapen och att det inte fanns någon som helst grund för USA att attackera Irak.

Gift med en tyska

Amer Hammoudi al-Saadi, som enligt DPA ska vara gift med en tyska, förklarade sitt beslut att överlämna sig med att han varken var medlem i Saddams parti eller arbetade inom säkerhetstjänsten och därför kände att han var utan skuld.

ZDF, som också visade bilder av al-Saadi som föreföll nytagna.

På de tv-bilder som visades ses han ta avsked av en västerländsk kvinna för att därefter ledsagas av amerikanska soldater till en jeep.

Lista på 52 eftersökta personer

I fredags släppte USA en lista med namn på 52 nyckelfigurer i Saddam Husseins regim som man vill ska spåras upp och dödas eller tas till fånga.

Generalen finns med på listan över de personer som USA är mest angeläget om att gripa.

De amerikanska styrkorna hoppas att irakierna ska hjälpa till att jaga Saddams män och har tryckt upp listan på affischer och flygblad.

Susanna Vidlund, TT