"Gäng som plundrar skjuter på varandra"

Aftonbladets Urban Hamid rapporterar direkt från Bagdad

NYHETER

I Bagdad fortsätter plundringsvågen och människorna i staden är rädda.

Sporadiska eldstrider utbryter mellan irakiska krypskyttar och amerikanska soldater.

På plats i Bagdad finns Aftonbladets Urban Hamid som ger en direktrapport till aftonbladet.se.

- För ungefär 45 minuter sedan utbröt en eldstrid mellan en krypskytt och amerikanska soldater, berättar Urban Hamid.

Mannen hade förskansat sig i ett hus på den västra sidan av Tigris.

- Helt plötsligt började mannen beskjuta de amerikanska soldaterna. De svarade först med kulspruteeld och sedan skickade man ut stridsvagnar och fler soldater.

Ett antal soldater tog sig upp på taket till ett annat hus i närheten.

- Så småningom började man skjuta även med rakteter och efter en tre till fyra träffar fick man in en träff på taket till den här byggnaden. Det var vad som behövdes för att oskadliggöra krypskytten. Efter det hördes ingenting.

Plundrar sjukhus

Enligt Urban Hamid förekommer den här typen av eldstrider då och då. Det har även förekommit att självmordsbombare försökt attackera amerikanska soldater. Trots att Bagdad fallit är striderna inte helt över.

- Det är absolut inte slut, det fortsätter. Men det har liksom avstannat, intensiteten har minskat väsentligt.

Fortsätter plundringarna?

- Ja, det gör de. Vi var ute idag och vi såg en hel del plundringar och vi råkade åka in till sjukhus där amerikanska soldater hade hittat en ambulans som hade blivit stulen tidigare och som man nu skänkte till sjukhuset.

Samtidigt som Urban Hamid befann sig på sjukhuset fick han höra att ytterligare en ambulans hade blivit stulen bara något kvarter från sjukhuset. Han tog sig genast till platsen där ett antal misstänkta plundrare befann sig. Där fanns också amerikanska soldater, beväpnade med kulsprutor.

- Männen ifråga hade lagt sig ned på magen medan soldaterna förhörde dem.

Rädda människor skaffar egna vapen

Enligt Urban Hamid har plundrarna blivit mer aggressiva:

- Dessvärre har det också, enligt uppgifter, blivit så att rivaliserande gäng som plundrar har börjat skjuta på varandra. Det har kommit in en hel del sådana skador till sjukusen.

Utöver det beväpnar sig rädda människor för att kunna försvara sig mot plundrarna.

- Många människor är rädda för att få sina hus plundrade vilket dessvärre har lett till att plundrarna blir skadade och i vissa fall dödade när de försöker bryta sig in.

Vågar sig folk ut på gatorna?

- Man gör ju det men man aktar sig för vissa områden. jag tror att man uppfattar det som väldigt, väldigt osäkert. Vi pratade med amerikanska soldater som väldigt ofta får förfrågningen: "Kan ni inte komma och hjälpa oss, vi känner oss så osäkra". Så jag tror att det idag är väldigt många som känner sig osäkra och otrygga i sina hem.

Susanna Vidlund