Tuschklotter blev en konstsensation

Ettåring lurade till sig en plats på dansk prestige-utställning

NYHETER

BERLIN

Ettårige Hans Christian Andersen har fått hela Danmark att skratta gott åt den danska konstvärlden.

I konkurrens med verk av 2 500 seriösa konstnärer utvaldes hans tuschklotter på lakanet i barnsängen som bidrag till ”Censurerade konstnärers påskutställning” i Århus konsthall.

Foto: scanpix
STOR ARTIST Ettårige Hans Christian Andersen satte sig och ritade på sitt rosa lakan med en tuschpenna. Nu ställs hans konstverk ut på den prestigefyllda utställningen ”Censurerade konstnärers påskutställning” i Århus konsthall.

”Ett mycket fint, poetiskt verk där konstnären med lätta tuschstreck skapar en dialog som visar relationen till konstnärens situation”, heter det i den officiella motiveringen till att lille Hans färgkludd finns bland de 111 verken som nu visas på den prestigefyllda utställningen.

Hela cirkusen började en dag när H C Andersens föräldrar märkte att det plötsligt blev ovanligt tyst i barnkammaren.

– Jag fann honom i full färd med att rita på sitt rosa barnlakan. Och eftersom lakanet nu ändå var förstört bestämde jag mig för att låta det tävla om en plats på utställningen, säger pappa Uwe Max Jensen, själv konstnär, till tidningen B.T.

Lakanet slog an på den ärevördiga juryn, bestående av skulptörer, målare och konsthistoriska experter. De trodde alla att en vuxen och seriös kollega var ”konstverkets” upphovsman.

Tar det med ro

Danskarna skrattar gott åt spektaklet. Men jurymedlemmen Thorgej Steen Hansen tycker inte att det är ett dugg kul.

– Det kan naturligtvis tänkas att någon finner detta väldigt skojigt. Men det ändrar ingenting, absolut inte. Verket är minst lika viktigt även om det är en ett år gammal unge som skapat det, sa han till B.T när tidningen upplyste honom om vem ”konstnären” är.

Lille Hans tar saken med ro.

– Buss, säger han bara när B.T. ber om hans kommentar, för det är det enda ord han kan än så länge.

– Jag hjälpte honom bara med att fylla i de nödvändiga formulären. Resten klarade han själv, säger stolte fadern Uwe Max Jensen.

Som inte håller för otroligt att sonen kan stå inför en karriär minst lika fantastisk som den pojkens namne, den världsberömde sagodiktaren H C Andersen, gjorde.

Asbjörn Svarstad