Amerikanska soldater räddades av styrkorna

Pentagon redovisar antalet dödade hittills i kriget

Foto: AP/Wally Santana
De amerikanska krigsfångarna Edgar Hernandez, 21, Joseph Hudson, 23, och Patrick Miller, 23, på väg mot friheten.
NYHETER

Försvarshögkvarteret Pentagon redovisade på söndagen siffrorna för de amerikanska förlusterna under det drygt tre veckor långa Irakkriget till 115 döda och 400 skadade. Av de 115 döda har 103 stupat i strid.

Fem amerikanska soldater är rapporterade som saknade. Däremot är antalet amerikanska krigsfångar nere på noll sedan sju amerikanska fångar på söndagen räddats av marinkårssoldater.

De amerikanska styrkorna uppges nu vara inne i Tikrit, Saddams hemstad och hans regims sista fäste.

På vägen lyckades de rädda ett antal amerikanska soldater som hölls som fångar av irakier.

Sju amerikanska soldater som hållits fångna av irakier, har nu tagits om hand av de amerikanska styrkorna, meddelade den amerikanske generalen Tommy Franks på söndagen. De hittades av styrkorna som var på väg från Bagdad till Tikrit. Samtliga ska enligt Tommy Franks vara vid god hälsa.

Soldaterna hade tagits om hand på ett fältsjukhus. Två ska enligt rapporterna ha skottskador, men de andra uppges vara vid god hälsa. De hittades efter tips från irakier nära Samarra av amerikanska styrkor som var på väg norrut från Bagdad mot Saddam Husseins hemstad Tikrit.

En av de återfunna ska vara en kvinna. Alla sju kunde gå på egen hand men två av dem haltade på väg från bilen till planet på armébasen 25 mil söder om Tikrit, rapporterar CNN.

De andra fem sprang till planet som skulle ta samtliga till Kuwait City.

Kände igen sin son

Föräldrarna till officeren Ronald Young Jr som försvann när en apache-helikopter störtade, sa att de kände igen sin son på de bilder av krigsfångarna som visades.

- Jag är så lycklig. Det viktigaste för mig är att han mår bra. Det är en lättnad, du anar inte hur stor. Det här är nästan som jul, nyår och allt på en och samma gång, sa Ronald Young Sr från Lithia Springs i Georgia till CNN.

Paret sa också att de kände igen en annan saknad person, David Williams, som var i samma helikopter som deras son.

Representanter för Pentagon kunde bekräfta uppgifterna senare.

Andra personer som idag återfanns är James Riley, Patrick MIller, Edgar Hernandez, Shoshana Johnson och Joseph Hudson. De tillhörde samma styrka som Jessica Lynch, en kvinnlig 19-årig soldat som tillfångatogs den 23 mars men senare räddades när en irakier tipsade amerikanska styrkor om att hon befann sig på Saddam-sjukhuset i Nasariya.

Cirka tio amerikaner uppges fortfarande vara försvunna i Irak, antingen saknade i strid eller tagna som krigsfångar.

Saddams DNA

Nu uppger USA att de har prover på Saddams DNA och därför komma klara av att identifiera honom om han återfinns, död eller levande.

Men fortfarande vet inte USA vart den forne irakiske presidenten har tagit vägen.

- Antingen så är han död eller så rör han på sig en hel del men han för inte befäl nu, sa arméns talesman general Tommy Franks till AP.

Många har flytt Tikrit

Amerikanska marinsoldater tog sig idag in i centrala Tikrit. Där har de flesta offentliga byggnader bombats sönder.

Strider pågick på söndagskvällen i södra Tikrit i Irak, sedan USA-styrkorna gått till anfall med bland annat attackhelikoptrar.

Tikrit som är Saddams hemstad, ligger cirka 18 mil norr om Bagdad. Det har kallats för Saddams sista starka fäste och har en befolkning på över 100000, men det finns uppgifter om att de flesta ur Saddams styrkor har flytt.

Civila fortsätter också att fly huvudstaden, om än i liten skala. Bilar fullastade med möbler och bohag syns på vägen västerut genom öknen mot Jordanien.

Reportrar besköts med automateld

Den långa ödsliga vägen är i stort sett laglöst land - de få amerikaner som syns till är jeepburna specialstyrkor, som inte nämnvärt verkar bry sig om vad civilbefolkningen sysslar med.

-Vi blev varnade för fem personer med AK47:or som tydligen rånat en journalist från nyhetsbyrån APTN, och har varit tvungna att stanna flera gånger, sa TT:s utsände Ola Westerberg, som i en större bilkolonn med bland andra journalister från nordiska länder på söndagsförmiddagen närmade sig Bagdad.

CNN-reportrar som åkte i en kolonn i Tikrit rapporterar att de blivit beskjutna när de försökte ta sig in i de centrala delarna av staden och fick vända och åka därifrån i full fart. Både pistolskott och automateld ska ha avlossats mot reportrarna och rutorna blev sönderskjutna. Ingen person kom dock till skada.

Susanna Vidlund, TT