Saddams halvbror tillfångatagen

Greps vid gränsen till Syrien

NYHETER

Den forne irakiska presidenten Saddam Husseins halvbror Watban tillfångatogs idag när han försökte ta sig till Syrien. Det bekräftades officiellt i Washington på söndagskvällen.

De alllierade styrkorna tillfångatog på söndagen Saddams halvbrode Watban Ibrahim Hasan al-Tikriti när han i närheten av Rabia, nordväst om Mosul i Irak, försökte ta sig in över gränsen till Syrien, skriver nyhetsbyrån AFP som hänvisar till uppgifter från den kurdiska tv-stationen KTV.

Watban var inrikesminister i Saddams regering och hade även även flera andra viktiga poster.

En annan halvbror till Saddam, Barzan al-Takriti, kan ha dödat i fredags morse när USA bombade hans gård i Ramadi, väster om Bagdad.

Saddam Hussein har även en halvbror vid namn Sab'awi Ibrahim al-Hassan al-Tikriti. Det är okänt var han befinner sig.

Ledare flyr till Syrien

Enligt den amerikanske försvarsministern Donald H. Rumsfeld råder det inga som helst tvivel om att ett antal äldre irakiska ledare har flytt till grannlandet Syrien.

- Vi hoppas verkligen att Syrien inte blir en frihamn för krigsförbrytare eller terrorister, sa Rumsfeld på söndagen enligt AP.

USA:s president George W. Bush varnar nu Syrien och säger att landet måste samarbeta och inte skydda tidigare irakledare.

Men enligt den syrianske ambassadören Imad Moustafa hjälper inte Syrien irakier som flyr landet. Han anser att det är USA:s ansvar att bevaka Iraks västra gräns mot Syrien.

Donald Rumsfeld kunde inte ge några uppgifter om var Saddam Hussein själv befinner sig men sa:

- Den regimen är historia nu. Antingen så är han död eller så kommer han fångas. Vi hittar honom, världen kommer hitta honom.

Syrien anklagas ha kemiska vapen

USA:s president GeorgeW Bush anklagade på söndagskvällen Syrien för att ha kemiska vapen.

Irak och Syrien har länge styrts av rivaliserande inriktningar av Baathpartiet, varför sådana påståenden väcker viss uppmärksamhet.

Bush, som på söndagen uttalade sig för reportrar utanför Vita huset, upprepade sina varningar till den syriska regeringen.

-Vi tror att det finns kemvapen i Syrien, sade han.

-Men olika situationer kräver olika åtgärder. Vi tar en sak i taget.

- Syrien är redo att ta emot internationella vapeninspektörer, sa Imad Mustafa i tv-kanalen N BC.

Susanna Vidlund