Klanerna vägrar ge upp sitt Tikrit

NYHETER

TIKRIT

Saddam Husseins födelsestad Tikrit är den enda större staden som inte fallit i amerikanernas händer.

- Ledare för Saddams klan säger att de ska strida till sista man, säger det kurdiska partiet PUK:s förhandlare Sayeed Seikh Hassib Jabbari.

Jag träffar Jabbari ett par kilometer utanför Tikrit, som han just återvänt från och som har en befolkning på över 100 000 personer.

"Vägrar ge upp"

Jabbari, f d detta medlem i baathpartiet, ställer sig frågande till uppgiften från amerikanska centralkommandots talesman Stewart Upton att man inte förhandlat med Saddamtrogna om att ge upp.

- Amerikanerna borde veta att förhandlingar pågår, tycker Sayeed Seikh Hassib Jabbari. Jag har förhandlat med 28 klanledare för PUK:s ledare Jelel Talabanis räkning.

- Saddam Husseins klan Al-Acil och Iraks FN-ambassadörs klan Al-Douri vägrar dock att ge upp, fortsätter Jabbari.

Laglöst landskap

Vägen från Kirkuk till Tikrit är omgiven av ett platt och så gott som laglöst landskap. Från flera byar hörs sporadisk skottlossning. Ett par sudaneser som driver en bensinstation i närheten av Tikrit förklarar att kurder och araber är inbegripna i etniska konflikter. Efter Röda berget, som ligger drygt fyra mil från Tikrit och som enligt kurderna skiljer irakiska Kurdistan från Irak, syns varken kurdiska eller amerikanska soldater.

Vid den sista, övergivna checkpointen träffar jag Ousher Barzinci som är sunniarab och som just flytt staden.

- Jag kom ut med nöd och näppe. Saddams specialstyrka fedayeen kontrollerar Tikrit och får hjälp av tusentals islamistiska militiamän, säger han.

- Många människor kommer säkert att försvara staden eftersom befolkningen gynnats mer än andra irakier.

Varnar för Tikrit

Han varnar oss för att åka in i centrala Tikrit. Precis när vi kommer in i staden dyker flera svartklädda män i svarta huvor upp bakom en jeep kanske två hundra meter bort och skjuter mot oss.

- Fedayeen, fedayeen - Saddams säkerhetsstyrkor, skriker de kurdiska säkerhetsvakter som åker med mig.

Kulorna viner över och vid sidan av jeepen medan chauffören kör tillbaka mot Kirkuk.

Senare på kvällen kommer uppgifter om att en amerikansk pansarkolonn tagit sig in i staden med eldunderstöd från flyg och helikoptrar.

Brigadgeneral John Kelly, som är chef för styrkan, sa att de irakiska stridsvagnarna slagits ut och att man utkämpat eldstrider med irakiska soldater i bunkrar.

Mustafa Can