Esther gav Singapore dödsvirus - åtta dog

NYHETER

TOKYO

Före detta flygvärdinnan Esther Mok, 23, överlevde sal-epidemin.

I tre veckor har hon varit frisk men läkarna vågar inte skriva ut henne.

Det är hon som vållat hela epidemin i Singapore: 106 personer har direkt eller indirekt smittats av henne och åtta har avlidit.

Foto: AP
Singapore har kallat in militär sjukvårdspersonal för att kunna undersöka resenärerna på flygplatsen och upptäcka eventuell sal-smitta.

Vackra, snälla Esther är allas syndabock.

Av forskarna kallas hon "superspridare". Utbrotten av sal i Hongkong, Guangdong-provinsen, Hanoi och Toronto har också vållats av "superspridare".

Ett litet antal människor smittar många - medan 90 procent av de insjuknade inte smittar någon.

I fyra månader höll sig viruset i södra Kina. Det nådde omvärlden först när läkaren Liu Jialun, 64, i februari reste till Hongkong och tog in på Hotel Metropole.

Det började vid hissen

Där, vid hissen på nionde våningen, uppstod den globala epidemin. Esther var där på semester med en kompis, liksom ett äldre par från Toronto. Några dagar senare checkade en 26-årig man från Hongkong in.

Alla blev superspridare.

När Esther blev sjuk strax efter hemkomsten var epidemin fortfarande okänd. I fyra dagar vårdades hon hemma innan hon hamnade i respirator den 1 mars.

- Våra normala rutiner borde ha räckt för hindra spridning bland personalen, säger överläkaren på Tan Tock-sjukhuset.

Vakter vid Esthers rum

I dag vägrar taxiförarna i Singapore att ta upp kunder nära sjukhusen. De skyr läkare och sköterskor i vitt, och i tidningarnas insändarspalter anklagas sal-offren - och i första hand Esther - för att ha spridit viruset genom nonchalans och oaktsamhet.

Sjukhusledningen tar ilskan på allvar och har hyrt säkerhetsvakter som dag och natt står utanför Esthers rum.

Själv är hon förkrossad över att hon smittat sina föräldrar - som båda avled. Den enda i släkten som hon kan söka tröst hos är farmor, 73, som nu lämnat respiratorn. I telefon talar hon med sina två bröder som också överlevt och skrivits ut.

Bo Gunnarsson