Amerikanska soldater i centrala Tikrit

Stridsvagnar rullade in i Saddams hemstad tidigt i morse

NYHETER

Tidigt på måndagsmorgonen rullade 20 amerikanska stridsvagnar in i stadskärnan i Saddam Husseins hemstad Tikrit och ställdes upp på det största torget.

I staden fann de mängder av övergivna stridsfordon och vapen från det republikanska gardets upplösta styrkor.

Under natten hade hundratals amerikanska stridsvagnar understödda av flygräder anfallit staden som var den sista som stod emot de allierade styrkor.

I och med att Saddam Husseins födelsestad Tikrit nu har fallit börjar USA:s stora militära operationer i Irak närma sig sitt slut. Men ännu återstår mängder med mindre militära insatser i landet, säger general Vincent Brooks vid USA:s stridsledning i Qatar.

Anfallet mot Tikrit kom trots ett erbjudande från 22 klanledare om att de skulle förhandla fram en kapitulation utan strid med de Saddamtrogna fedayinkrigarna.

Bara ett litet antal beväpnade och ilskna stadsinnevånare fanns i stadens centrum. De sa att de var där för att förhindra de plundringar som skett i varje irakisk stad som alliansen intagit.

Poliser åter i tjänst i Bagdad

Irakiernas ilska över laglösheten i det ockuperade landet har ökat de senaste dagarna och på söndagen hölls den första antiamerikanska demonstrationen i Bagdad sedan staden intogs.

Och i Bagdad gör nu den irakiska polisen gemensam sak med den amerikanska militären för att sätta stopp för laglösheten och kaoset. Hundratals poliser kom till polishögkvarteret på måndagen. Polisstationen ska öppnas och poliser ska åter börja patrullera huvudstadens gator, rapporterar AP.

På söndagen ökade den amerikanska ledningens kritik mot Syrien. President George W Bush krävde åter igen samarbete från Syrien som enligt USA ger Saddamregimens ledare en fristad.

Många döda syrier

Försvarsminister Donald Rumsfeld sade att många syrier dödats eller tillfångatagits i strider under natten mellan lördagen och söndagen och att syrierna kommer i busslaster till Irak för att slåss mot amerikanerna. Han sade också att det är ett sedan länge välkänt faktum att Syrien har en tradition att härbärgera terrorister.

Syriska myndigheter förnekade bestämt att de skyddar irakiska ledare och att de har massförstörelsevapen, vilket Bush anklagar dem för.

– Vi skulle inte bara går med på mycket noggranna vapeninspektioner, vi skulle välkomna dem, säger en representant för den Syriska ambassaden i USA.

Storbritanniens utrikesminister säger till BBC att Syrien inte är nästa potentiella mål för USA, men att landet måste svara på frågor om massförstörelsevapen.

Kan komma att åtalas i Iran

Iran kommer att vägra släppa in någon irakisk ledare i landet.

– Om någon irakisk ledare kommer att försöka ta sig in i landet legalt så kommer vi att neka det. Men om de tar sig in illegalt kommer de att ställas till svars för de brott de begått mot vårt folk, säger Hamid Reza Asefi, talesman frö Irans utrikesdepartement.

Fredrik Rundkvist, TT