”Ickler lever”

Brev ger anhöriga nytt hopp

NYHETER

BERLIN

Svenske Harald Ickler lever.

Nu har ett brev från honom och de övriga 30 försvunna europeiska turisterna hittats.

De sju grupperna hålls fångna på samma plats. I tisdags var alla i livet och vid gott mod.

Foto: POLISEN
FÖRSVUNNEN Harald Ickler har inte hörts av sedan den 17 mars. Nu ökar hoppet att finna svensken vid liv sedan ett brev från honom och de övriga 30 försvunna turisterna hittats.

Brevet från de 15 tyskarna, tio österrikarna, fyra schweizarna, den ende holländaren och svenske Harald Ickler – hittades på en plats i den algeriska öknen där de hölls fångna i några dagar. Gruppen var försvunnen när brevet hittades.

Det var i går kväll inte möjligt att få upplysningar om detaljerna i brevet.

– Det finns uppgifter om var dessa människor befann sig, och när, säger Thomas Buchsbaum som leder den speciella kommission på österrikiska UD som har hand om fallet.

– Alla är utan tvivel i livet, säger Buchsbaum.

Brevet finns hos algeriska myndigheter.

– Detta är mycket goda nyheter. Men jag måste ändå varna för alltför stor optimism, säger den österrikiske utrikesministern Benita Ferrero-Waldner.

Förutom brevet är det senaste livstecknet från Harald Ickler, 46, från den 17 mars då han ringde hem till sin sambo Andrea och sina två söner på 4 och 6 år. Han berättade att han och hans fem kamrater i gruppen skulle resa vidare dagen därpå.

Icklers bil funnen

Meningen var att de skulle ta en färja till Europa från Tunis den 28 mars. Men de dök aldrig upp.

Däremot hittades den Toyota-jeep som Ickler och hans vän från hemstaden Miesbach, Ulrich Hanel, 53, körde utplundrad i öknen den 24 mars.

I närheten finns ett komplicerat system av grottor som eftersökningsgruppen kunde slå fast hade använts som bostad för människor den senaste tiden.

De närmaste släktingarna till alla de tyska saknade är i dag inbjudna till ett informationsmöte på tyska UD i Berlin. Det faktum att Harald Icklers bild också finns på den tyska federala polisens, BKA, officiella efterlysningsaffischer tyder på att myndigheterna tar sig an hans fall.

Ickler är svensk medborgare och uppvuxen i Vetlanda. För drygt tio år sedan valde han att flytta till den lilla staden Miesbach i Bayern.

Inga ansvariga myndigheter i Tyskland, Österrike eller Schweiz vill kommentera om det kommit krav från kidnappare.

Asbjørn Svarstad