Här träffade Saddam sina älskarinnor

Bilderna inifrån diktatorns kärleksnäste

1 av 3 | Foto: AP Photo/John Moore
Eric Hooper betraktar en målning i huset som Saddam Hussein tros ha använt för möten med sina älskarinnor.
NYHETER

Här träffade Saddam sina älskarinnor.

Huset i centrala Bagdad liknar inget av diktatorns palats.

Inredningen är som hämtad ur en sextiotalsfilm – den enorma sängen kantas av fantasimålningar och speglar.

De allierade styrkorna letar igenom Bagdads rikaste kvarter. I området bodde generaler, högt uppsatta medlemmar i Baathpartiet och – ibland – Saddam Hussein.

Trupper går från hus till hus i jakt på plundrare och vapen. Palatsen liknar varandra. Prålig lyx – och allt det som skulle skydda Saddam Hussein för angrepp.

Skydd för kemiska vapen

I ett hittades mängder av vapen – tv-bolaget CNN rapporterar att 6000 pistoler av märket Berretta hittades, liksom 650 Sig Sauer, 248 revolvrar av märket Colt Revolvers, 160 belgiska pistoler, 12 lådor automatvapen av märket Sterling och mängder av granater och ammunition. Och i ett annat upptäcktes en avancerad bunker som skulle skydda diktatorn från biologiska och kemiska vapen.

Men ett av Saddam Husseins hus sticker ut.

”Saddams sexlya”

– Det måste ha varit Saddams sexlya, säger sergeant Spencer Willardson, en av de första soldater som gick in i huset.

Etagevåningen som soldaterna tog sig in i upptas av ett stort sovrum.

Nyhetsbyrån AP och tv-bolaget CNN – som varit på plats rapporterar om en enhetlig stil. Saccosäckar, ett hav av plastväxter, ett nedsänkt kök och servisen hämtad från den kuwaitiska kungafamiljens palats. På övervåningen fanns ett tv-rum fyllt av färgglada kuddar och ett badrum med bubbelpool. Och i baren fanns 20-åriga italienska rödviner, dyra konjakssorter och Saddam Husseins favorit whiskysorter.

Speglar och fantasimålningar

I sovrummet var den stora sängen infälld i en alkov och väggarna täckta med speglar och fantasimålningar. En spraymålning föreställde en naken blond kvinna, med en grön demon bakom sig, som pekar mot en hjälte. Från hennes pekfinger vällde en enorm orm ut och slingrade sig kring hjälten.

Källor tror att huset tidvis användes av Parisoula Lampsos – som själv berättat att hon var Saddam Husseins älskarinna. Men befälhavare – som Chris Carter – tror att Saddam Hussein också använde det som gömställe och för att dra sig tillbaka i lugn och ro.

Men när Saddam Hussein tog emot sina älskarinnor fick de finna sig i att se hans hustru. Bilder på väggarna tros föreställa honom och hustrun Sajida Khairallah Telfah – och inte hans älskarinna som först uppgavs. Från en annan vägg blickar örnen i det irakiska statsvapnet ned.

Mattias Lundell