SAL dödar unga och friska

Sex nya fall i Hongkong

NYHETER

Sex nya offer för dödsviruset SAL skrämmer myndigheterna i Hongkong.

Nu har också unga, friska människor dött i lungsjukdomen.

Och en expert varnar för att viruset kan ha förändrats.

Foto: reuters
Ett ungt par i Honkong lättar på munskydden ett kort ögonblick för en snabb kyss – något som kan vara riskfyllt.

På måndagen rapporterade de lokala myndigheterna i Hongkong ytterligare sju dödsfall och totalt har nu 47 människor i regionen omkommit i svår akut luftvägsinfektion.

Sex av dessa dödsfall oroar nu myndigheterna. Enligt nyhetsbyrån AP handlar det om människor i åldrarna 35 till 52 – utan kända hälsoproblem.

Merparten av de som tidigare omkommit har varit äldre eller lidit av kroniska hjärt- eller njursjukdomar. Och Elinda Luk, taleskvinna för Hongkongs sjukvårdsmyndighet, säger att man nu undersöker det som hänt.

Sen behandling

En förklaring kan vara att flesta av de sex kom under behandling i ett sent skede av sjukdomen, men myndigheterna vet inte säkert om det är skälet till dödsfallen.

Farhågan – som nu uttrycks av en expert – är att viruset har förändrats. Biokemisten Stephen Tsui vid Kinesiska universitetet i Hongkong säger att de första testerna visar att coronaviruset – som misstänks orsaka SAL – har ”muterat, men inte särskilt mycket”.

Ett tecken på detta är att patienter på sjukhuset Prince of Wales – som drabbats hårt av SAL – visat skillnader i symptom och sjukdomsgrad.

– Vi vill nu ta reda på om det är för att viruset är olika som dessa olikheter finns, säger Stephen Tsui.

Mer medicin

– Om vi kan ta reda på det kan vi också förutspå om en patient kommer att drabbas allvarligare.

Samtidigt har myndigheterna beslutat att öka doserna för alla SAL-patienter. Trots en ökad risk för allvarliga bieffekter som hjärt-, blod- och njurproblem så kommer mer mediciner ges i tidigare stadier av sjukdomen.

Totalt har 1190 SAL-fall rapporterats i Hongkong. Hittills har 229 av dem tillfrisknat.

Mattias Lundell