Vår för trädgården

Lavendel, timjan och njutning – bästa receptet för en bra trädgårdssäsong

Foto: ANDRÉ DE LOISTED
– Alla har en solig uteplats. Gör den lite medelhavsinspirerad, föreslår Lena Drameus-Åberg.
NYHETER

Våren har kommit.

Då är det dags att fixa trädgården.

– Det viktigaste är att inte göra för mycket. Det ska vara en njutning, inte ett tvång, säger Lena Drameus–Åberg, trädgårdsinspiratör.

Vår för en trädgårdsägare betyder många saker. Men framför allt är det dags att bestämma hur trädgården ska se ut under året.

Medelhavshörna i solen

Lena Drameus-Åberg, som driver en plantskola i Skåne och har skrivit ett flertal böcker om att ha trädgård, tipsar:

– Alla har en solig uteplats. Gör den lite medelhavsinspirerad, så kan du sitta i solen i sommar och ta det lugnt och ha en känsla av medelhav – hemma i din egen trädgård.

Vänj växterna vid kylan

Ett enkelt sätt att få fram en medelhavskänsla är att plantera lavendel. Att tänka på är att blanda ut jorden med sand, många medelhavsväxter mår bättre i sandig jord.

– Annars är det viktigt att tänka på att man vänjer växterna, som ofta är odlade i varmt växthusklimat, vid att stå utomhus. Antingen kan man ta in dem över natten, eller så kan man täcka över dem med väv nattetid. Då klarar de sig bättre.

”Städa inte för mycket”

Men det viktigaste är att inte göra för mycket.

– Trädgården är till för njutningen. Man ska inte städa för mycket, inte ta i för mycket. Låt i stället växterna må bra av sig själva i sin naturliga miljö. Det allra viktigaste är att man ska se till att må bra i sin trädgård, säger Lena Drameus-Åberg.

Lenas bästa vårtips:

kom ihåg att...

Trädgårdslänkar

Peter Löwendahl-Nyrén