”Syrien har testat kemiska vapen”

Nya anklagelser från USA mot Iraks grannland

NYHETER

Nu riktar USA nya anklagelser mot Syrien.

Försvarsminister Donald Rumsfeld hävdar att landet genomfört ett test av kemiska vapen de senaste 15 månaderna.

Foto: AP
– Vi har sett ett test av kemiska vapen i Syrien under de senaste 12 till 15 månaderna, säger USA:s försvarsminister Donald Rumsfeld.

USA har de senaste dagarna riktat en rad anklagelser mot Iraks grannland Syrien. President George Bush har sagt att landet utvecklat massförstörelsevapen och amerikanska militärkällor har anklagat Syrien för att ta emot irakiska toppmän.

Syrien har dock tillbakavisat alla uppgifter och erbjudit FN att skicka vapeninspektörer. Och i dag upprepade Storbritanniens premiärminister Tony Blair och utrikesminister Jack Straw flera gånger att Syrien inte är nästa land för ett väpnat anfall.

Tonen fortsatt hård

Men när Donald Rumsfeld på måndagskvällen svarade Syrien var tonen fortsatt hård.

– Vi har sett ett test av kemiska vapen i Syrien under de senaste 12 till 15 månaderna, sa Rumsfeld, enligt nyhetsbyrån AFP.

Han sa också att den amerikanska underrättelsetjänsten har uppgifter om att Syrien låtit sina medborgare och andra att ta sig in i Irak beväpnade.

Lindh: Låter väldigt allvarligt

Utrikesminister Anna Lindh tycker att det tonläge som amerikanska politiker har gentemot Syrien ”låter väldigt allvarligt”. Hon påpekar dock för TT att USA tidigare försäkrat att det inte finns några krigsplaner gentemot Syrien.

- Jag tror inte att USA skulle gå iväg helt ensam med en militär aktion. Det skulle vara förödande för hela deras internationella ställning, sade Lindh.

Mattias Lundell