Fängslad svensk i Irak på fri fot

”Jag var nästan död och får leva igen”

NYHETER

STOCKHOLM/LUXEMBURG

Den 42-årige svensk som suttit fängslad i irakiskt fängelse i flera år är på fri fot och finns hos släktingar i Irak, enligt utrikesminister Anna Lindh.

- Han har ringt hem till sina släktingar i Sverige, och det är glädjande, sade hon på en presskonferens i samband med EU:s utrikesministermöte i Luxemburg på måndagen.

Utrikesdepartementet (UD) kommer så fort det är praktiskt möjligt att försöka få hem mannen till Sverige.

Det var under ett besök i sitt forna hemland 1999 som 42-åringen, hemmahörande i Eskilstuna, greps. Han har sedan dess suttit fängslad i Bagdad.

Varierade anklagelser

Mannen säger till Sveriges Televisions Rapport att han aldrig fått se någon skriftlig dom och att anklagelserna varierat. Ibland har han anklagats för spioneri, ibland för illegal handel.

- Jag var nästan död och får leva igen, sade han lyckligt till Rapport.

Under ett amerikanskt anfall mot fängelset för några dagar sedan flyttades fångarna till ett annat fängelse. En farlig flytt, visade det sig, eftersom flera fångar sköts till döds vid en fångrevolt. 42-åringen klarade sig oskadd och dagen efter var det över - då släpptes alla fångarna i samband med regimens fall.

42-åringens glädje höll på att förbytas i sorg när han upptäckte att familjens hus var skadat efter striderna. Han trodde att de var döda, men det visade sig att alla överlevt.

Ingen kontakt

Mannen som egentligen besökte Irak för att leta efter sin försvunne bror dömdes till ett mycket långt fängelsestraff. Trots påstötningar har svenska UD aldrig fått reda på varför.

- Vi fick aldrig veta varför han greps, det var luddiga anklagelser, sade Anna Lindh i Luxemburg.

42-åringens familj i Eskilstuna hade fram till måndagen inte haft någon kontakt med honom på länge. När två irakiska diplomater utvisades från Sverige en tid före krigsutbrottet ans ågs dessutom möjligheterna att få honom släppt som mycket små på grund av frostiga relationer mellan Sverige och Irak.

TT