Persson på turné - för att bli EU-ledare

NYHETER

Göran Persson kan bli EU-kommissionens nye ordförande.

Men först måste han vinna EMU-valet.

Och lära sig franska.

Foto: PAULO CARRICO
SIKTAR HÖGT Göran Persson träffar Portugals premiärminister Durao Barroso.

Det är ingen hemlighet att statsminister Göran Persson gärna kröner sin karriär med ett internationellt toppjobb. Hans fullspäckade EU-program i vår liknar en kampanjturné.

I helgen besökte han Portugals pre-

miärminister. I dag äter han lunch med Frankrikes president Jacques Chirac och senare i kväll tar han flyget till EU-toppmötet i Aten.

Ny ordförande väljs om ett år

Innan månaden är slut träffar Persson även Greklands premiärminister Kostas Simitis och är värd för minitoppmötet på Harpsund med EU:s utrikespolitiske

talesman Javier Solana.

Det börjar nämligen bli bråttom. Om ett år ska EU-kommissionen välja ny ordförande, det finaste jobbet i EU.

Financial Times ledarsida håller den svenske statsministern som favorit, tillsammans med bland andra Wim Kok, Hollands tidigare premiärminister.

Till Perssons fördelar är att han börjar bli ålderman bland regeringscheferna. Han har också blivit omvald som statsminister och anses ha gjort ett lyckat EU-ordförandeskap.

De senaste ordförandena har representerat stora länder och rört sig på högerkanten. Därför kan det vara dags för en socialdemokrat från ett mindre land.

Nackdelarna är att vi inte tillhör EMU och att Persson inte kan franska.

Hans första steg blir att övertyga svenskarna om EMU-medlemskap.

"Måste vara en toppolitiker"

Tuff motståndare är den avgående finske statsministern Paavo Lipponen.

- Men det lär dyka upp fler namn de närmaste månaderna, säger John Palmer, direktör för tankesmedjan European policy centre i Bryssel.

Vad krävs av ordföranden?

- Det måste vara en absolut toppolitiker. Det viktigaste för Göran Persson och den som vill bli ordförande är att vilja leda processen för att fördjupa EU-samarbetet, säger John Palmer.

Jessica Ritzén