Sonen är allt Saeb har kvar

Han förlorade hela familjen när USA intog Saddams hemstad

NYHETER

TIKRIT

Saeb Sulaymania snyftar och pekar mot amerikanska soldater som ligger utsträckta i skuggan av sina stridsvagnar.

- De dödade mina bröder, min fru och fyraårige pojke.

Marinsoldaten Lance Farnez ropar:

- Gråt inte, Tikrit är befriat - kriget är slut.

Foto: mustafa can
fullständigt förtvivlad Saeb Sulaymania är förvirrad och utmattad av vanmäktig sorg eller bara av resignation. Han darrar obehärskat och skallrar tänder medan han berättar för Aftonbladets Mustafa Can att en helikopter besköt familjens hus tidigt i går morse. Hans fru, två bröder och en fyraårig son dog i attacken.

Tusentals amerikanska marinsoldater uppbackade av stridsvagnar och stridsflyg tog kontroll över Saddam Husseins hemstad Tikrit tidigt på morgonen.

Jag möter Saeb och Lance i centrala Tikrit. Saeb sitter med sin son på marken framför en butik och tittar gråtande mot Lance och hans kolleger på andra sidan gatan.

Saeb verkar förvirrad, utmattad. Hans käkar är hopbitna, antingen av en vanmäktig sorg eller bara av resignation. Han darrar obehärskat och skallrar tänder medan han berättar att en helikopter besköt familjens hus tidigt på morgonen. Hans fru, två bröder och fyraårige son dog i attacken.

Familjens ryggrad

- Min fru var familjens ryggrad, vad ska jag göra utan henne. Min Gud, vad "?

- Jag var fånge hos Saddam - nu är jag fånge i mina tankars eget våld, fortsätter han och tystnar.

Det är som om han förlorat greppet om världen, som om vi i verkligheten inte i finns i den här världen i den här stunden utan i en skuggvärld där allting suddats ut.

- Jag kommer aldrig att förlåta amerikanerna, säger Saeb innan han tar sin son i famnen och vandrar vidare. Deras så kallade frihet för vårt folk dödade min sons mor. Han kommer aldrig att glömma det - aldrig!

Trots att flera bedömare ansåg att Tikrits befolkning skulle bjuda hårt motstånd intogs staden utan större stridigheter i morse. Härifrån rekryterade Saddam Hussein sin maktelit bland familjemedlemmar och stamfränder. Staden har ansetts som hans starkaste militära och politiska fäste. Militära bedömare har sedan Bagdads fall spekulerat i att den irakiska regimen och Saddam Hussein själv skulle utkämpa den sista striden i Tikrit.

Storslaget palats

På flera av stadens kullar, på tryggt avstånd från nedslitna hus, tronar Saddam Husseins storslagna palats som arroganta symboler för makt och girighet. Hundratals amerikanska soldater vaktar det största palatset, varifrån man har en vidunderlig utsikt över floden Tigris. En del soldater ligger utsträckta på asfalten, andra rakar sig, tvättar håret eller äter pulvernudlar medan rapmusik raspar från en transistorradio.

- Vi har letat som f-n efter Saddam i alla hans flotta palats, men inte funnit honom, säger den amerikanske soldaten Steve P Anderson där han sitter lutad mot en stridsvagn med sitt lands flagga i bröstfickan.

- Han har nog flytt till Syrien"

- Syria here we come, skriker en av hans kollegor. Förresten, är Syrien långt härifrån?

- Spelar det någon roll, svarar en annan. Vi har ju fixat " vad kallas den här operationen? Yeah, Operation fucking free Iraq...

Mustafa Can