Nu hotar USA Iraks grannar: Ni står på tur

Analys

NYHETER

USA sopar rent i resterande motståndsfickor i Irak.

Och hotar redan Saddams grannländer med samma stålbad.

President Bush förväntar sig "att Syrien samarbetar fullt ut".

- Uppför er, annars står ni näst i tur, är det nödtorftigt dolda budskapet.

För några dagar sedan anklagades Syrien för att härbärgera irakiska ledarfigurer som flytt kriget. Nu hävdar Bush att Syrien dessutom förfogar över kemiska och biologiska vapen.

Ifall det är någon som glömt det så var USA:s officiella skäl för att ingripa mot Saddam Hussein hans innehav av massförstörelsevapen. Jag förstår om de syriska ledarna börjar darra i knävecken när Bush nu riktar samma anklagelser mot dem. Sanna eller inte.

Dagliga varningar

Innan Bush tog till orda har Pentagon riktat nästan dagliga varningar mot Syrien.

Det kan vara ren skrämseltaktik för att få syrierna att överlämna de av Saddams hejdukar som tagit sin tillflykt till Syrien. Kanske till och med Saddam själv.

Men retoriken är också en del i Bushs planer på att modellera om hela Mellanöstern till västvänliga och demokratiska regimer. Grannländerna Jordanien och Egypten har redan tecknat separata fredsavtal med Israel. Syrien sätter däremot hårt mot hårt. Terrornätverk som Hamas, islamiska Jihad och Hizbollah har en fristad i och delvis direkt stöd från Syrien.

Kan USA knäcka Syrien är det en viktig del på vägen mot en USA-inspirerad fred i Palestina-konflikten undanröjd. En utveckling som applåderas av Israels ledare Ariel Sharon.

Israel har redan låtit förstå att man har en lång kravlista riktad mot Damaskus som man just nu helst kanaliserar via USA eftersom chansen att syrierna då lyssnar ökar markant.

Bushs taktik med krig i förebyggande syfte verkar ha fallit ut till belåtenhet i Irak. Frestelsen måste vara stor att testa den även mot andra icke önskvärda regimer. Förespråkarna hävdar att Irak nu fungerar som varnande exempel och att länderna i "ondskans axel" - Iran och Nordkorea - nu troligen blir lättare att handskas med. Det gäller också ett antal andra stater som ligger nära ett medlemskap i axeln: Libyen, Syrien och Algeriet.

Motsatt effekt

Bush verkar inte ha tänkt tanken men effekten kan också bli den motsatta. Eftersom det är uppenbart att USA behandlat Nordkorea med silkesvantar, medan Irak fått känna på kallt stål, kan presumtiva skurkstater mycket väl dra slutsatsen att det enda skyddet mot en USA-attack är att skaffa sig kärnvapen.

Så medan man samarbetar på ett plan utvecklar man i hemlighet kärnvapen. Iran verkar luta åt det hållet.

USA:s och Europas spel i Mellanöstern påminner just nu om en amerikansk polisserie där USA spelar den elake förhörsledaren och Storbritannien och EU den snälle. Storbritanniens utrikesminister Jack Straw såg sig i går föranledd att lova att USA inte har några planer på att anfalla Syrien.

Israels kärnvapen verkar USA ha betydligt lättare att tolerera.

Wolfgang Hansson